Autorităţile nu au reuşit să depună la Bruxelles proiectul drumului expres Craiova-Piteşti. Cauza: documentaţii greşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autostrada Craiova-Piteşti bate pasul pe loc Foto

Autorităţile române nu au reuşit să depună la Bruxelles proiectul privind drumul expres Craiova-Piteşti, prin care pot primi finanţare nerambursabilă UE, din cauza unor documentaţii greşite, scrie Gazeta de Sud.

Un răspuns al CNAIR transmis publicaţiei arată că cererea de finanţare „se află în curs de elaborare“, ea urmând să fie transmisă către Organismul Intermediar pentru Transport „în luna decembrie 2018“.

Pe de altă parte, aflăm că CNAIR a reziliat contractul cu Avensa Consulting SRL, compania însărcinată să elaboreze documentaţia-suport necesară la cererea de finanţare, „având în vedere că documentaţia transmisă nu întrunea exigenţele de calitate necesare pentru elaborarea unei aplicaţii de finanţare la standardele impuse de Comisia Europeană, acest proiect încadrându-se în categoria celor majore“.

În aceste condiţii, documentaţia va fi elaborată în cadrul CNAIR, „cu expertiză internă“. Concret, nu sunt gata cu documentaţia, iar noul termen pentru depunerea proiectului este decembrie 2018.

Comisarul european Corina Creţu a dezvăluit recent că autorităţile române întârzie să depună la Bruxelles proiectul drumului expres Craiova – Piteşti, prin care pot primi finanţare nerambursabilă UE în cadrul Programului Operaţional de Infrastructură Mare (POIM). Creţu a avertizat că din cauza întârzierilor România riscă să piardă fonduri europene în valoare de sute de milioane de euro şi în septembrie 2018 a făcut un apel public pentru urgentarea proiectelor mari de infrastructură.

„Fac un apel la Ministerul Transporturilor să pregătească proiecte mature, Sibiu-Piteşti, Craiova-Piteşti, podul de la Brăila. Avem bani din POIM, sunt surprinsă că primarilor li se spune că nu mai sunt bani“, a declarat comisarul, cu ocazia unei dezbateri organizate la Cluj. Dezvăluirea a prins guvernul pe picior greşit şi a produs nervozitate. Câteva zile mai târziu, Ministerul Transporturilor a anunţat că a trimis la Bruxelles 14 proiecte de infrastructură, în valoare totală de 3,78 miliarde de euro. Printre acestea, era menţionat şi drumul expres Craiova-Piteşti. Strategia de ascundere a adevărului nu a reuşit însă şi în octombrie 2018. Corina Creţu a revenit cu criticile, spunând că nu mai acceptă „insulte“ din partea guvernului faţă de munca pe care o depune. Nu înţeleg această tensiune care s-a creat între mine şi guvern spunând lucrurilor pe nume. Avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructură, nu avem proiecte. (…) Deci, aşteptăm Craiova-Piteşti, Târgu Mureş-Iaşi, podul de la Brăila. Autorităţile au dat deadline-uri care au fost depăşite cu mult“, a mai spus Corina Creţu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite