Autoritatea Vamală Română dispune noi controale pentru depistarea importurilor de freon

0
Publicat:

Autoritatea Vamală Română va acorda o atenţie deosebită importurilor de gaze fluorurate cu efect de seră pe teritoriul României, prin utilizarea unor dispozitive de analiză şi instruirea personalului pentru a depista substanţele periculoase, informează instituţia, într-un comunicat.

foto vama Nădlac
Autoritatea Vamală Română dispune noi controale pentru depistarea importurilor de freon

Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, a avut joi o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Firmelor F-GAS România care promovează inovaţia şi cercetarea în domeniul gazelor fluorurate, denumite şi hidrofluorocarburi (HFC), dar mai cunoscute sub denumirea comercială de freon.

„România a fost identificată în rapoartele Environmental Investigation Agency (EIA) ca una dintre principalele porţi de intrare pentru comerţul ilegal cu gaze fluorurate din Uniunea Europeană. Pentru a veni în sprijinul autorităţii vamale, F-GAS România s-a oferit să procure analizatoare care să fie folosite de personalul vamal pentru a identifica gazele susceptibile de a fi periculoase, dar şi să facă sesiuni de instruire cu personalul vamal în acest domeniu”, se spune în comunicat.

Părţile au agreat că vor solicita şi expertiza specialiştilor din cadrul Direcţiei Generale Politici Climatice de la Comisia Europeană pentru a sprijini instruirea personalului vamal în această materie.

Pe teritoriul României se importă atât gaze fluorurate cu efect de seră vrac, cât şi produse şi echipamente care conţin astfel de gaze. Pentru aceste gaze există cote de import stabilite pentru fiecare ţară, alocate de către Comisia Europeană producătorilor şi importatorilor individuali. Suntem decişi să implementăm cele mai bune practici, în colaborare cu operatorii economici şi celelalte instituţii responsabile”, a precizat Cupă.

Totodată, reprezentaţii autorităţii vamale şi cei ai Asociaţiei Firmelor F-GAS România au discutat pe marginea reglementărilor şi legislaţiei referitoare la gazele fluorurate, în special despre schimbările legislative, care vor intra în vigoare anul viitor.

Vama joacă un rol esenţial în monitorizarea şi controlul substanţelor periculoase, în special în ceea ce priveşte gestionarea gazelor fluorurate HFC. Gazele fluorurate sunt de mai multe tipuri, unele dintre acestea fiind foarte toxice, iar rapoartele internaţionale menţionează că piaţa neagră a HFC are legături cu crima organizată. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite