Atenţie, părinţi şi copii! Conducerea unei maşinuţe teleghidate fără „permis“ CE se pedepseşte cu amendă de până la 100.000 de lei. ANCOM ne explică de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) avertizează că echipamentele electronice fără marcaj CE bruiază serviciile de comunicaţii mobile (telefonie, internet), iar utilizarea acestora se pedepseşte cu amenzi de la 5.000 la 100.000 de lei. Printre echipamentele vizate se numără jucăriile teleghidate, staţiile de walkie-talkie sau telefoanele fixe cu wireless (fără fir).

„În cazul în care cei care deţin astfel de echipamente continuă să le folosească, Autoritatea poate aplica amenzi contravenţionale în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor, cu valori cuprinse între 5.000 şi 100.000 de lei“, se arată într/un comunicat al ANCOM.

Ce produse neconforme sunt vizate

Autoritatea mai precizează:
Ori de câte ori achiziţionează un produs electronic (telefoane wireless de tip DECT, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucării teleghidate, staţii de walkie – talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri etc.), utilizatorii trebuie să verifice conformitatea acestui produs cu normele europene, certificate prin prezenţa marcajului CE, precum şi prin intermediul detaliilor tehnice din manualul de funcţionare şi utilizare al produsului. Acest lucru este cu precădere necesar în cazul în care produsul este achiziţionat de pe o altă piaţă decât cea europeană“.

„Dacă deţin astfel de echipamente, utilizatorii trebuie să le scoată imediat din uz“, avertizează ANCOM.

Ce se întâmplă când se folosesc aceste echipamente

În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcţiune pe teritoriul României, el produce interferenţe în funcţionarea echipamentelor de telefonie mobilă.

„Atunci când o staţie de bază pentru telefonie şi internet mobil este afectată de o asemenea interferenţă, se produc o serie de efecte în cascadă: staţia de bază îşi restrânge zona de acoperire, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup“, arată ANCOM.

Telefoanele DECT 6.0, provenite în cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii sau Canada, dar şi din Asia funcţionează în benzi de frecvenţe care în România sunt destinate altor servicii, şi anume celor de telefonie mobilă şi internet mobil de bandă largă de generaţia a treia.

În cele mai multe dintre cazurile identificate şi soluţionate de ANCOM, aceste telefoane fuseseră introduse în România de către persoane fizice care au călătorit pe continentul american sau ajunseseră în ţară fiind trimise de alte persoane, în general rude ale utilizatorilor. Ele au fost folosite în locuinţe particulare, pentru uz personal.

Aproape 60 de cazuri de bruiaj

„ANCOM a detectat şi soluţionat în ultimii ani mai multe cazuri de interferenţe prejudiciabile care afectau buna funcţionare a serviciilor de comunicaţii electronice, în special a celor de telefonie mobilă.
În urma acţiunilor de monitorizare şi control a spectrului radio efectuate de echipele tehnice ale ANCOM, s-a constatat că, în ultima perioadă, 59 de astfel de cazuri au fost provocate de utilizarea a peste 150 de telefoane fixe wireless (DECT 6.0), care nu aveau marcaj CE. Dorim să atragem atenţia asupra faptului că utilizarea acestor echipamente este ilegală şi rugăm consumatorii să achiziţioneze doar echipamente produse conform standardelor europene“, a declarat Cristin Popa, director executiv al Autorităţii.

Potrivit ANCOM, localizarea sursei de interferenţă prejudiciabilă, atunci când este vorba despre telefoanele fixe wireless (DECT 6.0), este dificilă din cauză că este vorba de o transmisie discontinuă de tip „burst“ (salvă de transmisie) cu alocare dinamică a canalelor de frecvenţă.

La aceasta se adaugă numărul mare al acestor terminale, în multe situaţii specialiştii ANCOM identificând, pe o rază de cca. 1 km în jurul staţiei de bază afectate, câte 5-6 surse de interferenţe de acest tip.

Scoaterea din funcţiune a tuturor surselor de interferenţe identificate într-o zonă presupune accesul în imobile private, fiind  important ca cetăţenii să colaboreze cu echipele ANCOM în situaţiile în care acestea se află în curs de rezolvare a unui caz de interferenţă prejudiciabilă, indiferent de natura acesteia.

Resursele de spectru radio sunt limitate, iar interferenţele prejudiciabile asupra acestei resurse pot afecta, direct sau indirect, orice cetăţean, mai precizează ANCOM.

Aşa arată marcajul de conformitate CE:

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite