ArcelorMittal taie trei miliarde de dolari din datorii printr-o majorare de capital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul ArcelorMittal, care deţine combinatul siderurgic din Galaţi, a anunţat vineri că doreşte o majorare de capital în valoare de trei miliarde de dolari, pentru a-şi reduce datoria netă, în condiţiile în care industria siderurgică se confruntă cu scăderea preţurilor şi o supra-ofertă de oţel la nivel mondial, a anunţat proprietarul grupului, Lakshmi Mittal.

Cel mai mare producător de oţel din lume, care separat a dat vineri publicităţii şi rezultatele anuale, a precizat că la majorarea de capital se va adăuga un miliard de dolari din vânzarea unei participaţii de 35% din acţiunile Gestamp, companie spaniolă specializată în producţia de oţel pentru industria auto. Familia Mittal, care la finele anului trecut deţinea 39,4% din acţiunile grupului siderurgic, va participa la majorarea de capital cu 1,1 miliarde de dolari.

„Această majorare de capital combinată cu vânzarea participaţiei minoritare la Gestamp vor accelera planurile companei vizând reducerea datoriei şi ne vor permite să scădem datoria netă la mai puţin de 12 miliarde de dolari. Aceasta va asigura că afacerile vor rămâne rezistente în orice context de piaţă şi pune ArcelorMittal într-o poziţie de forţă din care ne putem îmbunătăţi în continuare performanţele”, a declarat preşedintele director general Lakshmi Mittal.

În paralel, ArcelorMittal a anunţat că în 2015 profitul său operaţional a scăzut cu 28% până la 5,2 miliarde de dolari în timp ce vânzările s-au redus cu 19% până la 31,9 miliarde de dolari. „2015 a fost un an foarte dificil pentru industriile siderurgică şi minieră. deşi cererea pe pieţele noastre principale a rămas una solidă, preţurile s-au redus semnificativ în ultimul an ca urmare a excesului de capacitate din China”, a apreciat Lakshmi Mittal.

Anul trecut, ArcelorMittal şi-a revizuit de două ori estimările de profit în condiţiile în care exporturile chineze au dus la scăderea preţurilor la oţel în Europa şi SUA, principalele pieţe ale grupului ArcelorMittal. În 2015, exporturile de oţel din China au crescut cu o cincime până la valoarea record de 112 milioane tone astfel că în luna noiembrie preţurile la oţel în Europa au atins cel mai scăzut nivel de după 2007, cu 75% sub nivelul maxim.

În aceste condiţii, ArcelorMittal a informat vineri că va lansa un nou plan pe cinci ani, denumit 'Action 2020', destinat îmbunătăţirii rezultatelor pe cele cinci segmente operaţionale şi va reveni la un profit operaţional de peste 85 de dolari pe tonă, în condiţiile în care anul trecut a scăzut până la 62 de dolari pe tonă.

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman, şi Hunedoara.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite