ANRE implementează o platformă online care va permite schimbarea furnizorului de energie în 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE)  a aprobat Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale care va conduce la reducerea birocraţiei şi schimbarea furnizorului de energie în 24 de ore.

Potrivit datelor transmise de reprezentanţii Autorităţii, în şedinţa Comitetului de reglementare din data de 26.01.2022, a fost aprobat Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale şi pentru contractarea furnizării de energie electrică şi gaze naturale. 

Ordinul de aprobare a Regulamentului se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, intră în vigoare la data publicării şi se aplică de la data de 28 august 2022.

„Actul normativ asigură cadrul de implementare a platformei online care să optimizeze procesele operaţionale din piaţa de energie în scopul reducerii birocraţiei pentru cetăţeni şi mediul de afaceri, generate de solicitările de schimbare a furnizorului prin gestionarea fluxului de informaţii în mod complet automatizat pentru a onora solicitările, respectând termenele legale şi utilizând eficient resursele financiare şi umane a tuturor entităţilor implicate.”, explică reprezentanţii ANRE.

Aceştia reamintesc că, în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2022, ANRE implementează proiectul „Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale”, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. 

Prin intermediul acestui proiect, se vor putea îndeplini noile cerinţe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24h, precum şi realizarea interoperabilităţii datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului.

Autoritatea prezintă şi etapele procesului tehnic de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale:

schimbare furnizor captura anre
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite