ANPC, despre patronul benzinăriei din Beiuş care a lansat scumpirea carburanţilor: Se distra că amenda e prea mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Şeful ANPC, Horia Constantinescu, a declarat marţi, legat de amenda aplicată benzinăriri din Beiuş care a scumpit săptămâna trecută preţul carburanţilor la peste 11 lei, că la momentul aplicării amenzii de 35.000 de lei de către ANPC patronul benzinăriei „se distra că amenda e prea mică”.

„Cei din instituţiile guvernamentale trebuie ca în acest permanent dialog (cu consumatorii, n.r.) să poată transmite la rândul lor informaţii bazate pe surse responsabile din piaţă. Gândiţi-vă că toată situaţia creată în legătură cu comerţul de combustibil a pornit de la un mesaj în online cu referire la un operator economic - astăzi sancţionat - din zona Beiuş. Dacă aţi vrea să intrăm în meandrele cunoaşterii acestei sancţiuni şi acestei abateri, pot să vă spun că respectivul operator economic, la nici o oră după încheierea documentului de control, se distra în mediul online că amenda plătită reprezintă mult prea puţin faţă de cât ar fi câştigat el în perioada respectivă", a declarat Constantinescu, la o dezbatere despre drepturile consumatorilor.

Preşedintele ANPC a apreciat că amenzile sunt prea mici pentru astfel de situaţii.

"De ce spun acest lucru: pentru că alături de comunicare mai trebuie să comunicăm ceva de la nivelul instituţiilor: amenzile sunt prea mici pentru astfel de situaţii, jumătate din minim ne situează pe noi nu în Cenuşăreasa, ci în Fetiţa cu Chibrituri a autorităţilor de control. Noi scriem 100.000 (de lei, n.r.) pe pagină, din care respectivul operator economic poate plăti o sumă derizorie. Am stat de vorbă între noi, autorităţile cu atribuţii de control, este momentul să ne trezim la realitate şi să trezim piaţa la realitate. Nu îmi doresc să aplic sancţiuni mari, îmi doresc ca forma preventivă a comunicării acestora să fie cea care lămureşte piaţa de ce să-ţi iei o amendă raportată la cifra de afaceri când mai bine eşti corect şi nu trebuie să te gândeşti la astfel de sancţiuni.

Deci comunicarea trebuie să fie inclusiv aceasta: stai potolit, respectă legea, respectă consumatorii, pentru că altfel amenda va fi una dură, nu va fi la nivel de beletristică, ca până acum", a adăugat Horia Constantinescu.

Guvernul a anunţat joi seară amenzile aplicate benzinăriilor precizând că cea mai mare dintre ele este în sumă de 100.000 de lei şi a fost aplicată unui lanţ care deţine 215 staţii.

Anunţul a fost făcut joi seară de purtătorul de cuvânt al Guvernului,. Dan Cărbunaru, care a trecut în revistă acţiunile fulger demarate în urma scumpirilor nejustificate care au avut loc cu o seară înainte.

ANPC a controlat peste 70 de staţii de carburant in tara, fiind aplicate amenzi de 370.000 de lei, dintre care cea mai mare de 100.000 de lei a fost aplicată chiar la sediul central a unui furnizor de carburanţi, care are pe teritoriul naţional 215 staţii, a declarat joi, Dan Cărbunaru, fără a preciza numele companiei care a fost amendată.

Numărul benzinăriilor corespunde grupului ungar Mol, care anunţase cu câteva ore înainte de aceste declaraţii că „se delimitează de orice practică anticoncurenţială şi de orice informaţii care ar putea genera panică în rândul populaţiei”

Astfel, staţia din Beiuş, de la care a pornit panica miercuri, a fost amendată cu 35.000 de lei, ANPC dispunând încetarea practicilor ilegale.

Încă patru sancţiuni date către 4 comercianţi de carburanţi din judeţele Cluj şi Galaţi

ANPC şi ANAF, dar şi Consiliul Concurenţei au aplicat sancţiuni şi le vor anunţa public.

Ministrul de Finanţe a dispus Direcţiei Antifraudă demararea de controale şi sunt peste 100 de echipe pe teren.

O fotografie care înfăţişa un preţ de peste 11 lei pe un litru de carburant a stârnit panică miercuri, oamenii aşezându-se la cozi kilometrice în ciuda asigurărilor date de ministrul Energiei, Virgil Popescu, că sunt stocuri suficiente şi preţurile nu se vor majora. 

În urma acestui tăvălug rostogolit pe toate canalele, autorităţile de la Bucureşti au organizat o întâlnire de urgenţă pentru analiza situaţiei şi tragerea la răspundere a celor responsabili. „Nu voi permite nimănui să profite de această situaţie pentru ca, din lăcomie sau orice alte motive, să încerce să destabilizeze economia ţării şi viaţa cetăţenilor. (...) ANAF, ANPC, Consiliul Concurenţei au demarat investigaţiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricărei practici ilegale abuzive care nu are justificare reală. Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi sancţiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate”, a spus premierul.

Verificări comune ANAF - ANPC 

Şi ministrul Economiei, Florin Spătaru, în subordinea căruia se află Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, a precizat că a dispus deja formarea unei echipe care să verifice cum a apărut acest zvon şi cum se comercializează carburanţii. „Inspectorii ANAF vor merge să-i verifice pe toţi furnizorii de combustibil care au creat ieri panică în rândul consumatorilor din cauza creşterii artificiale/speculative, în unele benzinării, a preţului la motorina şi benzină. (...) Obligaţia operatorilor economici este să presteze numai servicii care nu afectează viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora. Echipele de control ale ANPC vor defăşura verificări comune cu ANAF şi Consiliul Concurenţei”, a declarat ministrul.

Simultan, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că 100 de echipe ale Direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF au demarat verificări pe piaţa combustibililor, vizate fiind deopotrivă  staţiile de vânzare a carburanţilor, cât şi distribuitorii en-gros, antrepozitele fiscale, precum şi companiile implicate.

Benzinarii au mai fost amendaţi pentru înţelegeri anticoncurenţiale

Şi Consiliul Concurenţei a demarat verificări privind posibile înţelegeri anticoncurenţiale, precizând că benzinăriile unui singur lanţ de benzinării din vestul ţării (Mol – n. red.) au înregistrat creşteri mari ale preţurilor carburanţilor. „Acest lucru poate fi explicat de faptul că în Ungaria preţurile carburanţilor sunt plafonate, ceea e a condus la penurie”, au afirmat reprezentanţii autorităţii.

”Este o situaţie internaţională dificilă şi volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situaţie, deoarece o eventuală creştere nejustificată a preţurilor poate conduce la sancţiuni”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Şase companii de distribuţie a carburanţilor (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL şi Lukoil Romania SRL) au fost amendate cu 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale, sancţiune confirmată de instanţă în 2016.

De asemenea, trei companii din domeniul comercializării angro de carburanţi (SC Tinmar Ind SA Bucureşti, SC Planoil SRL Bucureşti, SC Planoil Industries SRL Bucureşti) au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 16.907.202 lei (aproximativ 3,7 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite