Amazon, acuzată că a păcălit milioane de consumatori să îşi facă abonament la serviciul Prime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea americană din domeniul concurenţei (FTC) a demarat miercuri o acţiune în justiţie împotriva Amazon.com, acuzând cel mai mare retailer online din lume că i-a păcălit pe consumatori să se aboneze la seriviciul plătit Amazon Prime şi că, în mod deliberat, a făcut dificilă renunţarea la acest abonament, transmite Reuters.

Clădire pe care scrie Amazon
Amazon a fost dată în judecată de FTC

În acţiunea demarată la un tribunal din Seattle, unde îşi are sediul central gigantul din domeniul e-commerce, FTC susţine că "Amazon a indus în eroare milioane de consumatori să se aboneze, fără ştiinţa lor, la Amazon Prime", serviciu în cadrul căruia abonaţii plătesc 139 de dolari pe an pentru beneficii precum livrare urgentă gratuită, video streaming şi acces la 100 milioane de melodii.

Potrivit FTC, site-ul web al Amazon utilizează, intenţionat, "un design manipulativ, coercitiv sau înşelător al al interfeţei cu utilizatorul pentru a păcăli consumatorii să accepte automat prelungirea abonamentului la Amazon Prime".

În plus, procesul de anulare a abonamentului la serviciul Prime este de asemenea unul dificil de identificat şi necesită mai mulţi paşi, susţine FTC. Autoritatea dezvăluie că în interiorul companiei, procesul de anulare a abonamentului era denumit "Iliada", o referinţă la poemul epic al lui Homer despre războiul troian.

Agenţia solicită sancţiuni civile şi un ordin permanent pentru a preveni încălcările viitoare.

Procesul este una dintre acţiunile întreprinse de administraţia preşedintelui Joe Biden, menite să controleze puterea de piaţă uriaşă a firmelor Big Tech, în timp ce încearcă să crească concurenţa pentru a proteja consumatorii.

FTC a declarat că Amazon Prime este cel mai mare program de abonament din lume, generând venituri de 25 de miliarde de dolari anual.

Acesta oferă livrare rapidă şi gratuită pentru milioane de articole, diverse reduceri şi acces la filme, muzică şi seriale de televiziune, precum şi alte beneficii.

Membrii principali din Statele Unite plătesc 139 de dolari pe an şi conduc o mare parte din volumul vânzărilor Amazon.

Prime, care are peste 200 de milioane de membri în întreaga lume, este crucial pentru celelalte afaceri ale Amazon, inclusiv pentru serviciul său de streaming Prime Video şi pentru serviciul său de livrare de alimente.

Amazon nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Aceasta este a treia acţiune demarată de FTC împotriva Amazon în ultimele săptămâni. Compania a acceptat să plătească 30,8 milioane de dolari pentru a soluţiona acuzaţiile că nu a şters datele cu privire la copii colectate de speakere-le Alexa şi că soneriile şi camerele sale Ring i-au spionat în mod ilegal pe utilizatori. Amazon a respins acuzaţiile formulate de FTC dar a fost de acord să încheie acorduri amiabile pentru a pune capăt acţiunilor în justiţie. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite