Alocații de stat pentru copiii ucraineni din România. Câți bani vor primi DOCUMENT

0
Publicat:

Un proiect de act normativ ajuns deja pe circuitul de avizare la Consiliul Economic și Social propune acordarea alocației de stat pentru copiii ucraineni care merg la școli în România.

Copii ucraineni la o masă festivă
Copiii ucraineni ar putea primi alocații din partea statului român

Având în vedere numărul mare de copii care sunt înregistrați cu proiecție temporară în România, este nevoie de o reglementare care să ofere cadrul legislativ pentru ca aceștia să beneficieze de alocația de stat”, se arată în proiectul înregistrat la CES la data de 8 iunie a.c.

Potrivit acestuia, la începutul anului școlar 2022 – 2023, circa 17.000 de copii ucraineni merg la școli și grădinițe din România – peste 11.000 fiind de vârstă preșcolară și învățământ primar, peste 3.500 de copii în clasele V-VIII și peste 2.400 de liceeni.

Raportându-ne la numărul oficial înregistrat de către Eurostat în luna august 2022 privind copiii sub 18 ani care au protecție temporară în România, impactul bugetar este estimat la 721.710 lei”, se menționează în expunerea de motive a actului normativ.

Astfel, proiectul propune ca „pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie temporară (…) alocaţia de stat pentru copii se plăteşte numai în cont personal, în cuantumurile prevăzute la art. 3”.

În cazul în care măsura de protecţie temporară prevăzută în Legea privind azilul în România încetează sau se modifică, „alocaţia de stat se va acorda potrivit situaţiei în care se află copilul”, conform documentului.

Practic, copiii ucraineni vor primi alocația în aceleași condiții și în același cuantum ca și copiii români.

Conform legislației actuale, din ianuarie 2023 alocațiile de stat pentru copii sunt de:

- 631 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

- 256 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale;

- 631 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite