Airbus ia în calcul producţia de componente pentru avioanele sale în Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iran ar putea deveni furnizor de componente şi subansamble pentru Airbus după ce în ianuarie a semnat un acor pentru cumpărarea a 118 de avioane de la producătorul european, transmite Bloomberg.

Biroul din Orientul Mijlociu al Airbus a spus că în prezent sunt evaluate domeniile de cooperare industrială cu Iran, care pot include producţia de componente şi repararea aeronavelor de line.

Iran şi-a dezvoltat unităţi capabile să producă piese de schimb pentru aeronave, în efortul său de a-şi menţine flota ariană funcţională pe perioada cât a făcut obiectul sancţiunilor internaţionale.

Preşedintele Industriei Aviatice din Iran, Amin Salari, a declarat la Teheran într-un interviu că poate oferi atât „un nivel de know-how“ cât şi costuri cu mâna de lucru foarte competitive.

Dacă se va ajunge la o înţelegere, Iran se alătura diviziei Mabadala Development Co din Emirate Erabe Unite, ca furnizor din regiunea Orientului Mijlociu de componente pentru Airbus. Compania cu sediul în Abu Dhabi, care a demarat această activitate în 2010, are comenzi până în 2030 de peste 7,5 miliarde de dolari, atât de la Airbus, cât şi de la rivala sa din SUA, Boeing Co.

Ţările care cheltuie pentru achiziţii importante de aeronave se află pe poziţii bune pentru a primi comenzi în industria de aviaţie. Puternicele linii aeriene Ethiad Airways şi Emirates au determinat ca producătorii de turboreactoare să cedeze o parte din producţie către compania Mubadala. Iran, care a spus că vrea să-şi dezvolte industria de aviaţie, a anunţat că în următorul deceniu are nevoie de 400 de avioane noi.

Republica islamică are aproximativ 15 unităţi pentru întreţinere şi producţie, o treime dintre ele fiind în proprietatea statului, a spus Salari. Acestea au experinenţă în domenii ca repararea fuselajului, producţia de scaune, a componentelor din fibră de sticlă şi instrumente de bord.

Tranzacţia cu Airbus a fost anunţată la o zi după ridicarea sancţiunilor şi confirmată când preşedintele iranian Hassan Rouhani a vizitat Parisul. Acordul de 27 de miliarde de dolari cuprinde comenzi pentru 45 de avioane de tip A320 şi 73 de tip A330, A350 şi A380.

Boeing a primit permisiunea de a începe discuţiile cu liniile aeriene iraniene, de abia luna trecută şi are nevoie de o licenţă specială pentru a efectua orice vânzare de avioane.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite