Ultimul bilanţ al lui Remus Borza la Hidroelectrica: Afaceri şi profit în scădere în primele cinci luni din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, estimează că societatea de stat va înregistra în 2016 un profit record de 1,3 miliarde de lei, faţă de 899,4 milioane lei în 2015 FOTO Adevărul
Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, estimează că societatea de stat va înregistra în 2016 un profit record de 1,3 miliarde de lei, faţă de 899,4 milioane lei în 2015 FOTO Adevărul

Compania de stat Hidroelectrica, aflată la un pas să iasă din insolvenţă, a înregistrat în primele cinci luni ale acestui an o cifră de afaceri de 1,29 miliarde de lei, în scădere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, în timp ce profitul brut a scăzut cu 12%, la 560 de milioane de lei, ca urmare a reducerii producţiei şi a preţurilor mici din piaţă.

Compania a produs în primele cinci luni 6,9 TWh de energie electrică, în scădere cu 1,4 TWh faţă de perioada echivalentă din 2015, din cauza factorilor hidrologici. În plus, cifra de afaceri a fost afectată de scăderea preţului mediu al energiei electrice de la 164 lei/MWh în 2015 la 156 lei/MWh în 2016.

Afacerile mai slabe au afectat câştigul Hidroelectrica, una dintre cele mai profitabile companii de stat în ultimii ani. Astfel, compania a anunţat că profitul brut a scăzut cu 12%, la 560 milioane lei în primele cinci luni, de la 635 milioane lei în aceeaşi perioadă din 2015.

Totuşi, marja profitului brut a crescut de la 40% în 2015 la 43% în 2016. Hidroelectrica avea la 31 mai 2016 lichidităţi de 1,6 miliarde lei (circa 350 milioane euro cash). Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, îşi atribuie cifrele companiei pe care a administrat-o în ultimii patru ani. 

„În cei patru ani de insolvenţă, Hidroelectrica a trecut printr-un proces radical de restructurare şi eficientizare. În urma acestui proces, Hidroelectrica a devenit cea mai profitabilă companie din România, în ultimii trei ani înregistrând o EBITDA de 63% din cifra de afaceri“, a arătat Borza, citat într-un comunicat. 

„Insolvenţa Hidroelectrica a demonstrat că şi companiile statului au potenţial, a arătat că şi ele pot genera stabilitate, încredere, performanţă şi profit dacă sunt administrate corect“, a completat el. 

Borza estimează că Hidroelectrica va înregistra în 2016 un profit record de 1,3 miliarde de lei, faţă de 899,4 milioane lei în 2015. 

„Azi avem un grad de umplere de 79% în lacuri faţă de 67% la aceeaşi dată a anului trecut. Asta înseamnă o rezervă de 2,5 TWh, ceea ce ne va permite să vindem mai mult şi mai scump în perioada de vară“, a arătat Borza.

Hidroelectrica ar putea ieşi din insolvenţă miercuri, 8 iunie, prin decizie a instanţei, iar în acest caz statul vrea să listeze compania la bursă până la finalul anului. Actualul administrator judiciar al Hidroelectrica susţine că valoarea de piaţă a companiei ar fi de cel puţin 5 miliarde de euro.

„Un pachet de 15% din capitalul social, care face obiectul IPO, înseamnă 750 milioane de euro, de departe un record absolut înregistrat de o companie românească în urma listării pe bursă“, a afirmat Borza. 

Hidroelectrica se află din nou în insolvenţă din februarie 2014. Compania a mai fost anterior în procedură de reorganizare judiciară în perioada iunie 2012 - iunie 2013.

Fondul Proprietatea, împreună cu Ministerul Energiei, în calitate de acţionari ai Hidroelectrica, au semnat în urmă câteva săptămâni un acord cu sindicatul de intermediere format din Morgan Stanley şi Raiffeisen Bank, prin care reintră în vigoare obligaţiile asumate pentru listarea companiei aflate în insolvenţă, precizând că procesul va fi încheiat până la finalul acestui an. Ministerul Energiei deţine 80,06% din acţiunile Hidroelectrica, în timp ce Fondul Proprietatea are o participaţie de 19,94%.

Acordul prevede că statul va lista 15% din acţiunile Hidroelectrica prin majorarea capitalului companiei, iar Fondul Proprietatea urmează să vândă o participaţie de 5% din propria deţinere şi o alta de 3,75% reprezentând drepturile de subscriere ale Fondului în cadrul procesului de majorare a capitalului. Valoarea listării ar putea atinge 3,15 miliarde de lei (700 milioane euro), pe baza evaluării Hidroelectrica inclusă în activul net al Fondului Proprietatea la 31 martie 2016.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite