Traian Halalai, şeful EximBank: Legea dării în plată ar putea pune presiune şi mai mare pe marjele din creditarea pentru companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea dării în plată ar putea avea ca efect reorientarea de fonduri ale băncilor către zona creditării de companii şi autorităţi publice locale, unde marjele practicate sunt deja la un nivel foarte redus, până într-un punct procentual, a declarat preşedintele EximBank, Traian Halalai.

„Deja pe partea de corporate există o competiţie acerbă pentru clienţii «sănătoşi» şi cu proiecte viabile. La autorităţi publice locale marjele au ajuns şi la 0,2-0,3 puncte procentuale (peste ROBOR - n.r.). (...) Pe companii discutăm de 0,5-1 puncte procentuale“, a declarat şeful băncii de stat EximBank.

Proiectul de lege privind darea a plată a fost adoptat recent de Camera Deputaţilor şi a ajuns la preşedintele Klaus Iohannis la promulgare. Legea prevede posibilitatea ca oamenii să poată preda locuinţa luată pe credit băncii fără a mai rămâne dator cu ceva.

Unele sectoare economice legate de creditarea ipotecară ar putea fi de asemenea afectate. „S-ar putea să fie sectoare afectate, precum construcţiile şi materialele de construcţii. EximBank nu are expunere pe real-estate prin politica pe care a avut-o de la început şi nici pe piaţă construcţiilor, zona pe care am fost foarte reticenţi în ultimii ani din cauza impactului crizei“, a declarat Halalai.

O concurenţă mai intensă pe creditarea corporate ar conduce la diminuarea marjelor şi pentru EximBank, a spus preşedintele instituţiei de credit.

„Suntem pregătiţi şi sunt convins că o să facem faţă cu succes. Desigur, cu diminuarea marjelor de profitabilitate, dar pentru Eximbank profitul nu a fost niciodată prima ţintă. Avem un rol specific în economie - sprijinim mediul de afaceri, dar (trebuie, n.r.) să găsim echilibrul între acest rol de a sprijini economia naţională şi profitabilitate“, a spus Halalai.

EximBank, deţinută de stat, are că principale servicii finanţarea, garantarea şi asigurarea, obiectivul instituţiei de credit fiind să susţină activitatea exportatorilor, a IMM-urilor şi companiilor cu proiecte în domenii prioritare pentru economie, în special a celor care contribuie la absorbţia de fonduri europene.

Anul trecut, EximBank a obţinut un profit de 46,6 milioane lei, în timp ce expunerea totală a urcat la 4,7 miliarde de lei, de la 4,5 miliarde de lei anul anterior. În primele nouă luni din acest an profitul net s-a situat la 55 de milioane de lei, în urcare cu 58% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite