Spaţiul şi Apărarea devin cele mai noi domenii de interes pentru companiile IT. NATO şi CE sunt cei mai mari investitori

Spaţiul şi Apărarea devin cele mai noi domenii de interes pentru companiile IT. NATO şi CE sunt cei mai mari investitori

Invazia Ucrainei de către Rusia a forţat guvernele şi mediul enterprise să regândească strategiile de investiţii în industriile de apărare şi aerospaţială, un accent important punându-se acum pe digitalizare, inovare şi pe identificarea de noi soluţii împotriva ameninţărilor de orice fel: militar, cibernetic, biologic, chimic, nuclear etc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai mult, creşterea bugetelor pentru apărare alocate de NATO şi Comisia Europeană atrage şi mai mult atenţia companiilor dezvoltatoare de software, industriile de apărare şi aerospaţială fiind acum unele dintre cele mai importante domenii pentru dezvoltare în care companiile de tehnologie îşi vor aduce aportul.
 
Este şi cazul OVES Enterprise, companie românească de dezvoltare de software, înfiinţată, în 2015, la Cluj-Napoca, ce are în derulare mai multe proiecte, în regim de companie subcontractată, cu beneficiari precum Comisia Europeană, cu guvernele mai multor state şi instituţii de resort pe partea de Space and Defence (Spaţiu şi Apărare).
 
„Suntem parte în proiecte de această amploare după mai mulţi ani în care am livrat soluţii pentru cele mai mari companii private şi am căpătat experienţa şi skills-uri de a gestiona şi dezvolta proiecte mari şi complexe. Am pariat mereu pe experienţa şi seriozitatea developerilor noştri, am crezut în ei şi i-am susţinut să se dezvolte tot mai mult pe plan profesional. Toate aceste lucruri ne poziţionează în rândul companiilor de încredere şi tot mai multe instituţii apelează la serviciile noastre pentru proiecte complexe şi grad ridicat de confidenţialitate, cu dezvoltare pe termen lung”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, menţionând că aceste tipuri de proiecte angrenează cei mai buni ingineri din piaţă şi, fiind pe un termen mai lung, le oferă stabilitate, un argument foarte important în această perioadă.
 

Ce proiecte dezvoltă echipele 

Dezvoltarea de softuri de detecţie, recunoaştere şi localizare de drone ostile, soft de localizare şi detecţie folosit de reţele de sateliţi, scanarea retinei fără greşeală, folosind algoritmi matematici, cartografiere precisă din spaţiu, elaborarea unui sistem de protecţie a instituţiilor publice împotriva atacurilor cibernetice, identificarea de vulnerabilităţi în sistemele informatice actuale sau dezvoltarea unui sistem de ghidaj bazat pe AI ce poate fi folosit de vehicule pentru a identifica rute periculoase, predispuse la atacuri (sunt analizate întâmplări petrecute în acea zonă, luminozitatea traseului, timpul de răspuns al celor care oferă suport, condiţiile meteo sau nivelul de oboseală al operatorilor care ajung în zone sensibile etc.), sunt doar unele dintre proiectele în care sunt implicaţi developerii OVES Enterprise.
 
„Este o cerere tot mai mare pentru astfel de proiecte complexe. Acestea presupun dezvoltare şi implementare mai îndelungate, dar şi investiţii mai mari. Aşteptările, însă, sunt pe măsură: mai ales în cadrul proiectelor militare, unde responsabilii se aşteaptă ca developerii implicaţi să cunoască la perfecţie toate tehnologiile folosite în proiect”, mai spune Mihai Filip.
 
Companiile de IT vor avea, în perioada următoare, un rol tot mai important în infrastructura proiectelor de tip Space and Defence (spaţiu şi apărare), aşa cum arată şi cele mai noi iniţiative adoptate de NATO şi Comisia Europeană.
 
Astfel, la jumătatea lunii aprilie, aliaţii NATO au aprobat Carta DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) ce va reuni personal din domeniul apărării, din mediul privat – din cadrul start-up-urilor şi companiilor tehnologice – alături de personal academic pentru a dezvolta proiecte pe bază de tehnologii emergente, inclusiv: AI, procesare big data, tehnologii cuantice, dar şi care vizează explorarea şi securitatea spaţială, biotehnologia şi dezvoltarea de materiale noi.
 
Aliaţii au agreat, de asemenea, cadrul pentru Fondul Multinaţional de Inovare al NATO. Acesta este primul fond multisuveran de capital de risc din lume şi va investi un miliard de euro în start-up-uri în stadiu incipient şi alte fonduri de deep tech aliniate cu obiectivele sale strategice.
 
Totodată, la finalul lunii mai, Comisia Europeană a adoptat al doilea program anual de lucru al Fondului European de Apărare (European Defence Fund - EDF) ce va aloca aproape 1 miliard de euro (924 de milioane de euro) pentru a investi în comun şi mai bine în capabilităţi strategice de apărare. De asemenea, în programul de lucru al EDF pentru 2022, Comisia lansează un set de acţiuni pentru a sprijini antreprenorii, întreprinderile nou-înfiinţate şi IMM-urile inovatoare şi pentru a le aduce în ecosistemul industrial al apărării.
 
OVES Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software, înfiinţată în 2015 la Cluj-Napoca. Începând cu anul 2019, strategia OVES a inclus oferirea de servicii mai complexe de software development pentru proiecte din zona automotive, eCommerce, fintech, telecom, instituţii guvernamentale internaţionale etc., compania devenind partener tehnologic pentru proiecte complexe şi sofisticate din punct de vedere tehnologic. În prezent, 80% din cifra de afaceri a  companiei este generată de proiecte din afara României, ce integrează tehnologii noi din sfera inteligenţei artificiale şi big data. OVES Enterprise are, în prezent, 107 angajaţi şi birouri în România, Germania şi Emiratele Arabe Unite.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările