Revine „taxa pe stâlp”. Eolienele vor fi din nou impozitate pentru turnurile de susţinere

Revine „taxa pe stâlp”. Eolienele vor fi din nou impozitate pentru turnurile de susţinere

„Taxa pe stâlp”, abolită la începutul anului trecut, revine sub o nouă formă. Începând cu data de 3 decembrie, turnurile de susţinere a turbinelor eoliene sunt considerate clădiri, lucru care va face posibil ca autorităţile locale să impună impozite şi taxe locale pentru astfel de construcţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Joi, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal care include în categoria clădirilor şi turnurile de susţinere a turbinelor eoliene, iar marţi documentul a apărut în Monitorul Oficial.

Ce modificări au fost aduse

Parlamentarii au modificat Codului Fiscal pentru a include în categoria clădirilor, pentru raţiuni de fiscalizare, turnurile de susţinere a turbinelor eoliene.

Iniţiatorii susţineau că vechiului Cod Fiscal i-au fost aduse modificări care clarificau faptul că turnul de susţinere al turbinelor eoliene se încadra „în categoria clădirilor”, ceea ce permitea autorităţilor adminsitraţiei publice locale să impună impozite şi taxe locale. Însă odată cu noul Cod Fiscal au fost pierdute din vedere asemenea clarificări, spun ei, transmiţând că acest lucru generează neclarităţi în stabilirea impozitelor şi taxelor locale.

Astfel, Codul fiscal includea definiţia „clădirii”, care este clasificată drept „orice construcţie situată deasupra solului şi/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinţa sa, şi care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalaţii, echipamente şi altele asemenea, iar elementele structural de bază ale acesteia sunt pereţii şi acoperişul, indiferent de materialele din care sunt construite”.

Însă ce susţineau iniţiatorii legii este că această definiţie nu conţine şi clarificări privind turnurile de susţinere a turbinelor eoliene. Astfel, prin iniţiativa legislativă, aceştia au introdus la finalul definiţiei şi propoziţia: „În categoria clădirilor se include şi turnurile de susţinere a turbinelor eoliene”.

Iniţiatorii fac precizarea că încadrarea turnurilor de susţinere ale turbinelor eoliene în categoria „clădiri” este conform cu dreptul comunitar în materie fiscală. Mai mult decât atât, iniţiatorii consideră adecvată formularea acestei clarificări în corpul legii privind Codul Fiscal.

Acum că modificările au fost promulgate şi publicate în Monitorul Oficial din 3 decembrie 2018, autorităţile locale vor putea să impună impozite şi taxe locale pentru astfel de construcţii.

Decizie nefavorabilă a instanţei

La finalul lunii septembrie a anului trecut, o hotărâre a Comisiei Fiscale din cadrul Ministerului Finanţelor care prevedea că stâlpii turbinelor eoliene sunt calificaţi drept „clădiri” şi supuşi, în consecinţă, impozitării, a fost anulată în premieră de Curtea de Apel.

Aceasta decidea că stâlpii turbinelor eoliene nu vor mai fi consideraţi clădiri, ci „echipamente tehnologice complexe, cu regim tehnic şi fiscal unitar, ale căror elemente componente nu se pot afla într-o situaţie juridică şi, implicit, fiscală diferită de cea a turbinei, în integralitatea ei”. Prin consecinţă, ei nu pot fi nici impozitaţi precum clădirile.

Conflict mai vechi

Anul trecut, Ministerul Finanţelor a fost dat în judecată de trei subsidiare locale ale grupului CEZ şi Enel Green Power România, din cauza deciziei Comisiei fiscale care decreta că turnurile de susţinere ale turbinelor eoliene „se încadrează în categoria clădirilor aşa cum sunt acestea definite la art. 249 alin. (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal” şi, deci, pentru ele se datorează impozit local pe clădiri.

Asta pentru că dezvoltatorii de parcuri eoliene mai plăteau un impozit, cel pe construcţii speciale, aşa-numita „taxă de stâlp”. Ei s-au plâns, astfel, că erau taxaţi de două ori pe acelaşi activ. 

citeste totul despre: