Reprezentanţii statului în AGA nu vor mai primi bani. Ministerul Economiei a publicat proiectul de ordonanţă care anulează plăţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Economiei, Costin Borc, spune că reprezentanţii statului în AGA societăţile publice nu au nicio responsabilitate pentru care să fie plătiţi. FOTO Eduard Enea
Ministrul Economiei, Costin Borc, spune că reprezentanţii statului în AGA societăţile publice nu au nicio responsabilitate pentru care să fie plătiţi. FOTO Eduard Enea

Ministerul Economiei a lansat joi în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prin care reprezentanţii statului în adunările generale ale acţionarilor (AGA) ale companiilor unde statul este acţionar majoritar nu vor mai fi retribuiţi, după ce Guvernul a adoptat în iulie un memorandum în acest sens.

Măsura este motivată prin faptul că trebuie să se asigure „un tratament egal între acţionarii unei societăţi“, dar şi prin faptul că societăţile listate, de exemplu, au un număr foarte mare de acţionari, iar remunerarea acestora ar fi dificilă.

Se abrogă o ordonanţă din 2013

„Prin abrogarea alin. (1) al art. 14 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2013 se elimină temeiul legal în baza căruia societăţile la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, pot retribui activitatea de participare a reprezentanţilor acţionarilor la şedinţele adunării generale a acţionarilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Motivul pentru care se impune luarea unor asemenea măsuri este „obligativitatea asigurării unui tratament egal între acţionarii unei societăţi“, arată documentul.

În plus, sunt şi societăţi ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe pieţe de valori mobiliare, iar numărul acţionarilor este foarte mare, ceea ce „ar face dificilă, din punct de vedere economic plata unei asemenea remuneraţii către reprezentanţii tuturor acţionarilor“, se mai arată în proiectul citat.

Prezenţa în AGA, „sarcină de serviciu“

Guvernul a adoptat pe 6 iulie un memorandum prin care reprezentanţii statului român în Adunările Generale ale Acţionarilor ale companiilor la care statul deţine, direct sau indirect, o participaţie majoritară, nu vor mai fi retribuiţi, prezenţa lor în AGA fiind considerată sarcină de serviciu.

„Decizia a fost luată în vederea uniformizării practicii la nivelul tuturor companiilor aflate direct sau indirect în subordinea statului, după ce, în februarie 2016, prin Ordinul Viceprim-Ministrului, Ministrului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri s-a stabilit că mandatul acordat reprezentanţilor MECRMA în AGA ale societăţilor aflate în coordonarea ministerului de resort, este cu titlu gratuit“, anunţa Guvernul, în iulie.

La acea dată, vicepremierul Costin Borc spunea că reprezentanţii statului în Adunările Generale ale Acţionarilor nu vor mai primi indemnizaţii pentru participarea la şedinţe întrucât nu au niciun fel de responsabilitate, dat fiind faptul că în cadrul Ministerului Economiei există un departament care pregăteşte un mandat intern, semnat de ministru, pentru reprezentanţii statului român în AGA.

„În AGA n-ai niciun fel de responsabilitate. Există în Ministerul Economiei un Departament de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor, care pregăteşte un mandat semnat în intern, semnat de ministru, în care scrie: la punctul 1 de pe ordinea de zi votez da, la punctul 2 de pe ordinea de zi... şi eu bifez acolo frumos şi eu semnez. Care este responsabilitatea?“, a spus Borc.

Vicepremierul Borc susţinea că măsura nu va fi aplicată şi la remuneraţiile reprezentanţilor statului în Consiliile de Administraţie.

Potrivit legislaţiei în vigoare, firmele de stat nu pot acorda membrilor adunărilor generale ale acţionarilor remuneraţii mai mari de 25% din indemnizaţia fixă lunară a directorilor generali/directorilor, pe şedinţă, şi pentru mai mult de o şedinţă într-o lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite