Reîncep problemele la Complexul Energetic Hunedoara: Şase creditori au blocat conturile companiei după anularea insolvenţei

Reîncep problemele la Complexul Energetic Hunedoara: Şase creditori au blocat conturile companiei după anularea insolvenţei

Complexul Energetic Hunedoara are datorii de peste 1,3 miliarde de lei, majoritatea către stat, şi produce în pierdere

Reîncep problemele pentru Complexul Energetic Hunedoara (CEH): conturile bancare ale companiei au fost blocate din cauza cererilor înainte de şase dintre creditorii săi, între care se regăsesc grupul energetic Enel, societatea de stat Conversmin şi o primărie din judeţul Hunedoara.

„Cei şase creditori au de recuperat peste 20 milioane de lei de la CEH. Cea mai mare sumă ar avea-o de luat Enel Distribuţie Banat, peste şase milioane de lei“, au declarat surse surse din domeniu, citate de News.ro.
 
Ceilalţi cinci creditori ar fi Societatea Comercială de Conservare şi Închidere a Minelor (Conversmin), care ar avea de recuperat 6,5 milioane lei, Administraţia Mediului cu 330.000 lei, primăria comunei Veţel (Judeţul Hunedoara) cu 150.000 lei şi alte două firme cu câteva zeci de mii de lei fiecare.
 
Ministerul Energiei a negociat cu creditorii pentru a putea permite deblocarea banilor necesari plăţii salariilor angajaţilor, potrivit aceloraşi surse.
 
Curtea de Apel Alba Iulia a anulat, la începutul acestei luni, intrarea în insolvenţă a CEH, instanţa admiţând apelul Sindicatului „Noroc Bun“ din Petroşani împotriva sentinţei.
 
Astfel, unii creditori au putut cere blocarea conturilor, în condiţiile în care compania nu mai este protejată de legea insolvenţei.
 
Decizia Curţii de Apel Alba Iulia, de anulare a intrării în insolvenţă a producătorului de cărbune şi energie, lasă compania de stat fără protecţie în faţa creditorilor, iar planurile de executare silită vor putea fi puse în aplicare şi ar putea lăsa compania de stat fără o parte importantă din patrimoniu, declara recent avocatul Remus Borza. Acesta fusese anterior propus de către stat pentru a deveni administrator judiciar al companiei, dar instanţa a propus firma GMC Craiova.
 
Complexul Energetic Hunedoara avea datorii acceptate de către administratorul judiciar de peste 1,3 miliarde de lei, din care 477 milioane lei sunt către bugetele statului.
 
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara recent că societatea poate fi restructurată, dar noua entitate ar urma să includă două grupuri energetice de la Paroşeni şi Deva, plus două mine viabile, respectiv Livezeni şi Vulcani, în timp ce minele Lonea şi Lupeni vor fi închise.
 
Grigorescu afirma atunci că va negocia cu Ministerul Finanţelor şi Comisia Europeană ca noua entitate să pornească fără datorii. La ultima fuziune, când a fost creat Complexul Energetic Hunedoara, statul a adunat minele şi termocentralele cu tot cu datorii, ceea ce a constituit una dintre cauzele stării de insolvenţă, potrivit raportului întocmit de către GMC Craiova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările