Nuclearelectrica preia de la Compania Naţională a Uraniului linia de procesare a concentratului de uraniu a Uzinei de Rafinare E - Sucursala Feldioara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Consiliul Concurenţei a nunţat, joi, că a autorizat tranzacţia prin care producătorul de energie Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, preia de la Compania Naţională a Uraniului activele aferente liniei de procesare tehnică a concentratului de uraniu a Uzinei de Rafinare E - Sucursala Feldioara.

Potrivit sursei citate, activele aferente liniei de procesare tehnică a concentratului de uraniu a Uzinei de Rafinare E - Sucursala Feldioara reprezintă un ansamblu unitar de active, capabil să desfăşoare activităţi economice independente, intenţia Nuclearelectrica, în calitate de cumpărător, fiind aceea de a continua activitatea preluată la data transferului, respectiv producerea de pulbere sintetizabilă de dioxid de uraniu (UO2).

„Uzina de Rafinare E – Sucursala Feldioara a fost construită pentru procesarea concentratului de uraniu din România asigurând, exclusiv, necesarul de materie primă pentru FCN Piteşti. 

Uzina de Rafinare E - Sucursala Feldioara îndeplineşte toate condiţiile de operaţionalizare, cu respectarea strictă a legislaţiei naţionale, comunitare, precum şi a organismelor internaţionale - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) / Agenţia de Aprovizionare EURATOM (ASE).”, informează Autoritatea de Concurenţă.

Sursa citată menţionează că, activitatea principală a Nuclearelectrica constă în producerea de energie electrică şi termică, prin procedeu nuclear, precum şi producerea de combustibil nuclear prin folosirea tehnologiei de tip CANDU 6. 

S.N. Nuclearelectrica S.A. se află în portofoliul de companii al Ministerului Energiei, fiind listată la Bursa de Valori Bucureşti.

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa din România sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

Nuclearelectrica a înregistrat un profit net de 640,6 milioane lei în primele nouă luni din acest an, în creştere cu 34,1% faţă de perioada similară a anului trecut. Veniturile din exploatare ale Nuclearelectrica au crescut cu 23%, la 2,186 miliarde lei, în timp ce producţia s-a redus cu 1,5%, la 7.572 GWh.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite