Miliardarul ceh care deţine Europa FM devine acţionar majoritar la o altă companie importantă din România

Miliardarul ceh care deţine Europa FM devine acţionar majoritar la o altă companie importantă din România

Miliardarul ceh care deţine Europa FM şi ProSieben a devenit acţionar majoritar la o altă companie importantă din România, după ce şi-ar fi majorat oferta iniţială de 5,8 miliarde de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Daniel Kretinsky, un miliardar ceh, şi-a sporit participaţia la Metro la 29,99 la sută, la doar două luni după ce oferta sa de 5,8 miliarde de euro fusese respinsă, scrie Financial Times.
 
EP Global Commerce, vehiculul de investiţii deţinut de Kretinsky şi partenerul său de afaceri slovac Patrik Tkac, a anunţat joi că a exercitat o opţiune de a cumpăra 44,95 milioane de acţiuni de la un alt mare acţionar, Haniel, fără a oferi alte detalii financiare.
 
Achiziţia face EP Global Commerce, care anterior deţinea o participaţie de 17,52% în Metro, cel mai mare acţionar al grupului german. EP Global Commerce a declarat că acum va căuta o „reprezentare adecvată” în consiliul de supraveghere al Metro.
 
„Creşterea (procentului de acţiuni deţinute la Metro - n. red.) subliniază angajamentul EP Global Trade pentru Metro AG ca investitor strategic responsabil”, a adăugat grupul domnului Kretinsky.
 
Tranzacţia este cea mai recentă dintr-un şir de oferte care a făcut din Kretinsky unul dintre cei mai importanţi dealeri din Europa. Iniţial, după ce s-a concentrat pe achiziţionarea de active energetice în ţări din Europa, miliardarul ceh şi-a extins domeniul de aplicare pentru a include sectoarele de retail şi media.
 
Anul trecut a cumpărat o participaţie în compania din spatele cotidianului francez Le Monde - prin vehiculul de investiţii în media Czech Media Invest - iar în ultimele două luni a cumpărat pas cu pas participaţii mici în Casino, un grup francez de retail, şi în compania germană de media ProSieben.
 
Cunoscutul miliardar ceh este patronul clubului de fotbal Sparta Praga şi a devenit cunoscut în special pentru tranzacţiile cu active din energie în Germania, Italia şi Marea Britanie, prin intermediul EPH, un grup fondat de el în 2009.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: