IMM Invest a depăşit 10 miliarde lei, în numai două luni. Programul a intrat în a patra fază de implementare

IMM Invest a depăşit 10 miliarde lei, în numai două luni. Programul a intrat în a patra fază de implementare

Numărul de credite aprobate de cei 21 de finanţatori participanţi la programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii IMM Invest a ajuns la 11.589, iar volumul finanţării garantate este de peste 10,22 miliarde lei, anunţă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. (FNGCIMM).

Ştiri pe aceeaşi temă

Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii IMM Invest a intrat în cea de-a patra faza de implementare, cea a acordării ajutorului de stat, care va asigura zero costuri de finanţare pentru aplicanţii programului. Această subvenţie constă în garantarea împrumuturilor accesate prin program, precum şi a plăţii sumelor cuvenite din cumulul comisionului de risc, a comisionului de administrare şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite.

În acest moment, în portalul www.imminvest.ro sunt înregistrate 65.342 de IMM-uri, cu un volum total subscris de peste 85 de miliarde de lei, din care aproximativ 60 de miliarde de lei reprezintă solicitări pentru credite de investiţii, iar peste 25 de miliarde de lei sunt solicitări pentru credite capital de lucru. Finanţarea acestor IMM-uri va contribui la menţinerea a 802.806 persoane angajate şi cu siguranţă, va impulsiona crearea de alte noi locuri de muncă.

Numărul creditelor aprobate de către cei 21 finanţatori participanţi în program este de 11.589, iar volumul finanţării garantate este de 10.220.224.704 de lei.

Pentru IMM-urile care încă nu au accesat programul şi doresc să se înscrie, aplicaţia programului imminvest.ro rămâne deschisă pentru noi înscrieri până la dată de 31.12.2020.

Programul prevede parcurgerea de către IMM a patru etape: prima etapă presupune analiză eligibilitatii privind încadrarea în categoria IMM, realizată de către FNGCIMM; în faza a două banca selectată de către IMM, solicită documentaţia de credit, efectuează analiză economico-financiară şi conform propriilor norme de creditare, stabileşte dacă proiectul pentru care se solicită finanţarea este viabil din punct de vedere economic, caz în care aprobă creditul şi transmite solicitarea de garantare către FNGCIMM. În etapă a treia FNGCIMM analizează şi garantează creditele aprobate de către instituţiile financiar bancare.

În etapă a patra, cea de acordare a ajutorului de stat, FNGCIMM calculează şi efectuează plata sumelor cuvenite finanţatorilor în contul dobânzilor şi comisioanelor până la dată de 31.12.2020, cu posibilitatea de prelungire. La două luni şi jumate de la debutul programului, FNGCIMM a făcut plăţi în contul granturilor acordate de 16.060.493,63 de lei.

„Cifrele confirmă într-adevăr că IMM Invest este cel mai de succes program de finanţare cu garanţii de stat din istoria României. Drept dovadă sunt cifrele ilustrate în acest grafic: soldul creditelor acordate de tot sistemul bancar sectorului IMM companiilor a crescut în ultimii 12 ani, cu 40 de miliarde de eli, de la 77 de miliarde de lei (2007) la 117 miliarde de lei(2019), media de creştere lunară a fost de 0,3 miliarde de lei. Prin facilităţile aduse de IMM Invest s-au acordat 10.220.224.704  lei în aproximativ 2 luni, ceea ce înseamnă o creştere de 34 de ori peste media lunară din ultimul deceniu! Creditele prin IMM Invest reprezintă 11% din stocul total de credite în lei pentru companii. Anul trecut rată lunară de creştere a stocului de credite pentru companii era de aproximativ un miliard de lei pe lună. Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică este un plan de investiţii fără precedent care are că obiectiv înlocuirea măsurilor de subvenţionare cu cele de stimulare. Este exact ceea ce are nevoie economia românească, un plan vizionar de reconstrucţie şi stimulare a competitivităţii economiei, bazat pe investiţii care să ducă la bunăstare şi consum. Mai este nevoie de o măsură pentru a completă tabloul: deblocarea accesului la creditul comercial (obţinerea de produse/servicii cu plata la termen), principalul canal de finanţare al firmelor din România”, a declarat Dumitru Nancu (foto), Directorul General al FNGCIMM.

În perioada imediat următoarea FNGCIMM va operationaliza un nou program guvernamental, IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ŞI UTILAJE, cu avans zero de finanţare. Valoarea maximă a finanţării este de 5 milioane de lei pe beneficiar şi îşi propune stimularea accesării finanţărilor de tip leasing, în vederea  achiziţionării de active noi sau second-hand pentru desfăşurarea activităţii companiilor, în special a celor care au nevoie de transfer de tehnologie în procesele de producţie şi  asigurarea  fluxurilor financiare necesare acestora prin operaţiuni specifice de sell-and-lease-back.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: