Hidroelectrica va fuziona cu UCM Reşiţa, singurul producător de turbine hidraulice din România. Compania este vitală pentru reparaţii şi mentenanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UCM Reşiţa este singurul producător de turbine din România şi asigură reparaţiile utilajelor deţinute de către Hidroelectrica
UCM Reşiţa este singurul producător de turbine din România şi asigură reparaţiile utilajelor deţinute de către Hidroelectrica

Hidroelectrica va fuziona cu producătorul de echipamente UCM Reşiţa, aflat în portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a declarat, pentru „Adevărul“, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

„În domeniul hidroenergeticii începem din 2014 un proces complet de retehnologizare a hidrocentralelor vechi. De exemplu la CHE Stejaru din Moldova vor fi schimbate toate utilajele împreună sperăm cu UCM Reşiţa. Apropo de UCM Reşiţa probabil că în primul trimestru al anului viitor această companie va intra în Consorţiul Hidroelectrica având astfel un sistem complet integrat de construcţie şi exploatare“, a anunţa Niţă în decembrie, la inaugurarea hidrocentralei Racoviţa.

Contactat de „Adevărul“ pentru a explica dacă astfel se urmăreşte fuziunea UCM Reşiţa cu Hidroelectrica, Niţă a confirmat. „Exact. Este necesar să facem lucrul acesta“, a afirmat ministrul, fără a furniza alte detalii.

Interdependenţă

UCM Reşiţa realizează acum 80% din cifra de afaceri cu Hidroelectrica, iar ideea analizată în cadrul AAAS a fost integrarea acesteia în cadrul Hidroserv, filiala de mentenanţă deţinută în proporţie de 100% de către Hidroelectrica, potrivit unor  surse din sectorul energetic. Alternativa o constituie vânzarea activelor.

UCM Reşiţa a ajuns la AAAS după ce datoriile acesteia către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au fost convertite în acţiuni.

Guvernul a aprobat în luna august un memorandum potrivit căruia fostul AVAS va prelua datoriile UCM Reşiţa, aflată în insolvenţă din decembrie 2011, faţă de Fisc şi va ceda o parte din activele societăţii, prin procedura dării în plată, sau va vinde în bloc activele operaţionale ale acesteia.

Dare în plată

„Guvernul a aprobat acest memorandum prin care se propun două variante de măsuri care să permită continuarea activităţii UCM Reşiţa. În ambele variante, este mai întâi necesară preluarea, prin act normativ, a creanţei ANAF de către AAAS. În prima variantă, AAAS va fi mandatată să ia măsuri de dare în plată pentru o parte a activelor societăţii, iar în cea de-a doua variantă, AAAS va lua măsuri pentru vânzarea în bloc a activelor operaţionale ale societăţii în cadrul procedurii de insolvenţă“, informa atunci Executivul.

Procedura de dare în plată constă în cedarea de către societate, în schimbul obligaţiilor sale restante, a unui bun imobil, care trece din proprietatea sa în proprietatea publică a statului.

UCM Reşiţa a fost preluată în 2003 de un consorţiu format din firma INET, înregistrată în Elveţia, şi asociaţia salariaţilor UCM, în urma unei tranzacţii de 13,1 milioane euro pentru 60,67% din titluri. UCM a intrat în insolvenţă în decembrie 2011, iar acţiunile au fost suspendate atunci de la tranzacţionarea pe Bursă. Administrator judiciar al acesteia este Remus Borza, fost administrator judiciar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica.

Singurul producător de turbine hidraulice din ţară

UCM a raportat pentru pentru primele nouă luni din 2013 venituri vânzări de 34,2 milioane de lei, în scădere cu 65% faţă de perioada similară din 2012, şi pierderi de 44,3 milioane de lei faţă de 7,7 milioane în primele nouă luni din 2012, potrivit bilanţului trimis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Compania avea la nouă luni datorii totale de 856 milioane de lei, din care Fiscul avea de recuperat 501 milioane de lei, iar AAAS avea 11,9 milioane de lei. BCR are re recuperat 81 de milioane de lei, reprezentând 10% din masa credală, în vreme ce acţionarul INET are 22% din masa credală. Datoriile către Fisc au fost preluate de AAAS odată cu publicarea OUG 97/16.10.2013 în Monitorul Oficial.

În 2012, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 152,2 milioane lei (34,1 milioane euro), în creştere cu 24% faţă de nivelul din precedentul exerciţiu financiar, de 123 milioane lei. UCM Reşiţa a încheiat anul 2012 cu un profit de 3,15 milioane lei, după ce în 2011 a consemnat pierderi de 328 milioane lei. 

Compania produce turbine hidraulice, motoare şi piese de schimb. Concomitent cu furnizarea echipamentelor necesare unor noi obiective hidroenergetice, societatea asigură efectuarea tuturor reparaţiilor generale şi capitale, inclusiv modernizarea tehnologică a utilajelor Hidroelectrica, aflate în exploatare.

UCM are 1.600 de angajaţi, dar mare parte dintre acestia au fost în şomaj tehnic mai mult timp. Societatea are un patrimoniu considerabil, constituit în principal din 98 hectare de teren, dintre care 68,7 hectare reprezintă platforme industriale şi 25,5 hectare clădiri şi hale acoperite.

Mai puteţi citi:

Salariaţii Hidroelectrica vor putea cumpăra 10% din acţiunile nou emise la majorarea de capital

Salariaţii, conducerea şi pensionarii din Hidroelectrica vor putea cumpăra până la l0% din acţiunile nou emise în urma majorării de capital prin care statul vizează plasarea pe piaţa de capital a unui pachet de 15% din titlurile producătorului de electricitate.

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor vinde la preţ reglementat până la 50% din producţie, pentru ca populaţia să aibă preţuri „rezonabile“

Companiile de stat Hidroelectrica şi Nucleareletrica vor vinde la preţuri reglementate până la 50% din energia livrată, respectiv cel mult 40%, pentru menţinerea unor preţuri „rezonabile“ la consumatorii casnici, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

George Cristodorescu, fost director în E.ON România, a fost numit preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidrolectrica George Cristodorescu, director general adjunct în cadrul E.ON România până în luna septembrie, a fost numit marţi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, se arată într-un comunicat transmis de producătorul de energie şi citat de Mediafax.

Electrica şi Hidroelectrica vor fi listate şi ele la Londra

Electrica, Hidroelectrica, dar şi o serie de alte companii, ar putea fi listate anul viitor pe bursa londoneză, asemenea Romgaz, a declarat premierul Victor Ponta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite