Hidroelectrica a câştigat două procese prin care „băieţii deştepţi“ au încercat să elimine din acte procedura insolvenţei şi să reinstaureze contractele directe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroelectrica este cel mai profitabil producător român de energie
Hidroelectrica este cel mai profitabil producător român de energie

Hidroelectrica a câştigat două litigii cu traderii de energie Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie, care formulaseră în anul 2012 opoziţii la intrarea în insolvenţă a producătorului de energie electrică, compania subliniind că deciziile finale s-au dat la 1.339 de zile de la deschiderea proceselor, deşi trebuiau judecate în cinci zile.

„După ce a rămas în pronunţare în dată de 11.02.2016 şi a amânat o săptămâna pronunţarea, Curtea de Apel Bucureşti a respins prin decizia civilă nr. 99 din 18 februarie 2016 opoziţiile formulate de traderii de energie Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries împotriva hotărârii de deschidere a procedurii insolvenţei Hidroelectrica“, arată compania, într-un comunicat.

Tertipuri în instanţă

Societatea prezintă şi traseul sinuos prin instanţe, Tribunalul Bucureşti respingând iniţial tentativa „băieţilor deştepţi“ de a bloca insolvenţa, companiile în cauză atacând de două ori decizia.

* Astfel, opoziţia înregistrată la Tribunalul Bucureşti sub nr. 26502/3/2012 a fost iniţial respinsă că lipsită de interes prin sentinţa nr. 6218 pronunţată la dată de 19.06.2013. 

* Această sentinţa a fost casată de Curtea de Apel Bucureşti, care prin decizia nr. 459 din 25.02.2014 a admis recursul sindicatului şi traderilor şi a trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Bucureşti.

* În rejudecare, Tribunalul Bucureşti prin sentinţa civilă 1440 din 11 februarie 2015 a respins că neîntemeiate opoziţiile formulate de Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Alpiq AG şi Sindicatul Naţional Petrom Energie împotriva hotărârii de deschidere a procedurii insolvenţei Hidroelectrica din dată de 20.06.2012. Totodată, Tribunalul a obligat oponenţele Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie la cheltuieli de judecată în suma de 29.469,05 lei către Hidroelectrica şi în suma de 29.516,71 lei către Fondul Proprietatea, care a intervenit în cauza în favoarea Hidroelectrica.

* Împotriva hotărârii Tribunalului dată în rejudecare au formulat recurs iar Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries, acesta fiind respins prin decizia civilă 99 pronunţată joi, 18 februarie 2016. Opoziţiile au fost astfel soluţionate definitiv într-un termen record de 1339 zile, în condiţiile în care legea insolvenţei prevede că acestea se vor soluţiona într-un termen de 5 zile, arată producătorul.

În insolvenţă din 2012

Hidroelectrica a intrat în insolvenţă la data de 20 iunie 2012 din cauza acumulării unor datorii scadente într-o perioada de până la un an de peste 2,6 miliarde lei. La data deschiderii procedurii, Hidroelectrica era parte în 11 contracte bilaterale încheiate cu traderii de energie, prin care energia era vândută sub costul de producţie şi la jumătate faţă de preţul pieţei. Hidroelectrica înregistra pierderi şi din investiţiile istorice cât şi din contractele de retehnologizare a unor capacităţi de producţie, iar jumătate din producţia anuală era vândută în piaţă reglementată la o treime din costul de producţie.

La momentul formulării cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, Hidroelectrica era într-o situaţie financiară extrem de dificilă, înregistrând pierderi cumulate de peste 170 milioane Euro în exerciţiile financiare 2011 – 2012 şi o trezorerie netă negativă de 782 de milioane de lei. 

Contractele bilaterale, denunţate de administratorul judiciar

În procedura de insolvenţă au fost denunţate de administratorul judiciar contractele dezavantajoase cu traderii de energie şi au fost renegociate 487 de contracte, în urmă acestor măsuri Hidroelectrica ajungând să raporteze în anul 2013 un profit de 902 de milioane de lei, în anul 2014 un profit-record de 1,157 miliarde de lei şi în 2015 un câştig de 1,104 miliarde de lei.

„Decizia Curţii de Apel confirmă definitiv că declararea insolvenţei Hidroelectrica a fost o decizie corectă, care validează şi consolidează implicit toate măsurile administratorului judiciar Euro Insol, inclusiv denunţarea celor 11 contracte bilaterale care au generat pierderi financiare companiei de peste 1 miliard de euro.

Şi în faţa instanţei de recurs, cei doi traderi Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries au formulat cereri care au tergiversat judecată, respectiv cereri de recuzare a membrilor completului de judecată şi o cerere de strămutare a judecăţii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, toate acestea fiind respinse. Prin decizia de respingere a opoziţiilor, oponenţii au fost obligaţi să suporte şi cheltuielile de judecată din recurs în suma de 29.293,07 lei“, potrivit reprezentanţilor Hidroelectrica.

Euro Insol şi Hidroelectrica au fost aparate în instanţa de casele de avocatură Borza şi Asociaţii, respectiv Stănescu, Milos, Dumitru şi Asociaţii, iar societăţile Alpiq au fost aparate de Schoenherr şi Asociaţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite