Diferenţe între PFA şi SRL. Ce formă juridică de organizare ţi se potriveşte mai bine pentru succesul în afaceri
0Atunci când vrei să începi un business de succes trebuie să analizezi atent piaţa, să întocmeşti un plan de afaceri realist, dar şi să te documentezi straşnic pentru a şti ce formă juridică de organizare ţi se potriveşte în funcţie de domeniul de activitate. Aşadar, persoană fizică autorizată (PFA) sau societate cu răspundere limitată (SRL)? „Adevărul“ îţi arată care sunt diferenţele între PFA şi SRL.
Pentru început, trebuie ştiut faptul că, în cazul unui SRL, fie că este vorba de un proprietar privat sau de stat, acesta răspunde cu patrimoniul firmei în faţa creditorilor şi are nevoie de calificare. În cazul PFA, aceasta răspunde doar cu averea proprie şi are nevoie de studii şi de o calificare în cazul medicilor, avocaţilor, notarilor, experţilor contabili, evaluatorilor, auditorilor financiari, arhitecţilor sau alte profesii liberale. Capitalul social minim cerut de ambele forme de organizare este de 200 de lei, iar sediul social trebuie să existe atât într-un caz, cât şi în celălalt, potrivit portalului pfa.ro.
Avocatul Leonte Oana Mădălina a prezentat pentru biziday.ro care sunt avantajele şi dezavantajele fiecărei forme juridice de organizare a unei afaceri. În funcţie de obiectul de activitate şi de targetul fiecărui business, una dintre cele două forme s-ar putea dovedi a fi mai avantajoasă.
Diferenţe între PFA şi SRL. Avantajele unui PFA
Printre avantajele unui PFA, susţine avocatul Leonte Oana Mădălina, se numără costurile înfiinţării mai reduse (aproximativ 250 de lei, taxe percepute de Registrul Comerţului), cheltuielile mai mici de administrare şi faptul că situaţia contabilă poate fi ţinută şi de persona care a solicitat înfiinţarea PFA, şi nu este nevoie de un contabil autorizat. În plus, dacă un PFA angajează un contabil, costurile sunt mult mai mici decât în cazul unui SRL.
De asemenea, în cazul PFA se vor depune la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) numai câteva declaraţii, PFA poate avea angajaţi şi poate beneficia de profitul realizat oricând fără a împărţi dividendele sau a trece anul în documentele oficiale, dar, bineînţeles, să ia în calcul taxele ce vor trebui plătite către stat pentru acel profit.
Procesul de desfiinţare a unui PFA este mult mai simplu şi necesită costuri mai mici. PFA are doar trei obligaţii către bugetul de stat: impozit 16% pe venitul net, 5,5% din venitul brut pentru sănătate şi 31,3% din venitul lunar declarat de asigurat (adică venitul pentru care doresc să se asigure) contribuţii la sitemul de pensii CAS. Există şi anumite categorii de PFA care nu datorează contribuţii la pensii, a explicat avocatul Leonte Oana Mădălina pentru biziday.ro
Diferenţe între PFA şi SRL. Dezavantajele unui PFA
Pentru a înfiinţa un PFA, este obligatorie depunerea unor documente care atestă pregătirea şi experienţa profesională a solicitantului în domeniul de activitate solicitat (diplome, atestate, carte de muncă din care rezultă experienţa profesională), se pot alege doar codurile CAEN ce privesc activitatea în care se doreşte autorizarea PFA. În plus, contribuţiile pentru sănătate şi CAS se vor plăti şi în situaţia în care PFA nu realizează venit în cursul unui an ( în această situaţie se stabileşte ca bază de calcul venitul minim pe economie“. În situaţia unor datorii ale PFA, răspunderea persoanei fizice este maximă, iar pentru a achita toate datoriile antreprenorii pot ajunge chiar să-şi sacrifice şi bunurile personale. În cazul unui PFA, posibilităţile de dezvoltare a afacerii în unele situaţii sunt mai reduse.
Diferenţe între PFA şi SRL. Avantajele unui SRL
În cazul unei societăţi cu răspundere limitată (SRL), nu este obligatorie depunerea unor documente care atestă pregătirea şi experienţa profesională a fondatorilor firmei în domeniul de activitate şi se pot alege mai multe coduri CAEN pentru a putea desfăşura mai multe activităţi economice din domenii diferite, nu există limite de activitate.
În cazul datoriilor, răspunderea fiecărui asociat din SRL este limitată la capitalul social pe care l-a depus în momentul înfiinţării firmei. UN SRL are acces şi poate participa la licitaţii private sau publice, iar, începând cu data de 1 februarie 2013, toate firmele care realizează venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numărul de salariaţi, plăteasc un impozit de doar 3% pe venituri (care-l înlocuieşte pe cel de 16% profit). Avantajul este clar pentru firmele cu cheltuieli mai mici şi, în unele cazuri acest impozit pe micro, poate face un SRL mai avantajos fiscal chiar decât un PFA.
În plus, întreprinzătorii tineri (sub 35 de ani) pot descoperi beneficiile programului guvernamental de înfiinţare a societăţilor de tip SRL-D, în cadrul căruia pot solicita sprijin nerambursabil de la stat (50% din valoarea proiectului, în limita sumei de 10.000 de euro) şi pot beneficia de diferite reduceri de taxe, cum ar fi cele de înfiinţare percepute de Registrul Comerţului.
Peste 17.000 de firme de tip SRL-D sunt active în prezent, la nivel naţional, înregistrându-se o creştere de 6.000 de companii raportat la anul anterior, a declarat în această săptămână preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), Florin Jianu, potrivit Agerpres.
„Creşterea numărului de antreprenori debutanţi este un semn clar că tot mai mulţi români fără experienţă în domeniu aleg să se bazeze pe sprijinul oferit prin intermediul programelor guvernamentale, să contribuie la dezvoltarea economiei româneşti şi să creeze noi locuri de muncă. În prezent, la nivel naţional sunt active 17.000 de firme de tip SR L-D, înregistrându-se o creştere de 6.000 de companii raportat la anul anterior. Ca urmare, instrumentele pe care trebuie să le creăm în continuare ar trebui să se bazeze pe acelaşi parteneriat public-privat, în urma căruia a rezultat şi Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri (S.R.L.-D)“, a spus Florin Jianu.
Raluca Barna şi Ioana Mihail, două tinere din Târgu-Mureş, şi-au deschis în urmă cu doi ani un business în consultanţă pe fonduri europene optând pentru forma de organizare SRL-D. Pe lângă fondurile nerambursabile de care acestea beneficiază prin programul guvernamental dedicate tinerilor aintrepenori, cele două tinere dispun de unele facilităţi fiscale.
Diferenţe între PFA şi SRL. Dezavantajele unui PFA
Înfiinţarea unui SRL necesită o investiţie mai mare decât în cazul unui PFA, iar taxele percepute de Registrul Comerţului sunt de de aproximativ 550 de lei (în cazul înfiinţării unui SRL cu asociat unic), arată avocatul Leonte Oana Mădălina pentru biziday.ro.
În plus, la înfiinţarea unui SRL este obligatorie depunerea capitalului social minim de 200 de lei, iar contabilitatea se va ţine de un contabil autorizat care va întocmi şi va semna toate declaraţiile şi raporturile depuse la organele de inspecţie fiscal. Iar costuri pentru contabilitate sunt mai mari decât în cazul unui PFA şi în general cheltuielile de administrare sunt mai mari.
Pe lângă impozitul de 16% pe profit (sau 3% pe venit în cazul unei microîntreprinderi), asociaţii SRL-urilor vor fi obligaţi să plătească încă 16% impozit pe dividende. Este singura modalitate legală de a scoate bani din firmă (spre deosebire de PFA). Mai mult, dacă un asociat nu are şi alte surse de venit de natură salarială, statul va aplica şi va reţine contribuţia de asigurări sociale din dividend. Desfiinţarea unui SRL presupune o procedură complicată, durează mult timp (aproximativ 2 luni) şi necesită costuri mai mari.
Mai puteţi citi: