Deloitte: OMV Petrom a transferat 40 de zăcăminte către Dacian Petroleum. Piaţa de achiziţii este dificilă în acest an

Deloitte: OMV Petrom a transferat 40 de zăcăminte către Dacian Petroleum. Piaţa de achiziţii este dificilă în acest an

Foto arhiva Adevărul

OMV Petrom a transferat 40 de zăcăminte către Dacian Petroleum, în primul trimestru din acest an, a informat compania de consultanţă Deloitte, estimând că anul 2020 este un an dificil pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (mergers & acquisitions – M&A) a numărat 19 tranzacţii în România în primul trimestru al acestui an, cu patru mai multe comparativ cu perioada similară din 2019. 
 
Potrivit estimărilor Deloitte, valoarea totală a acestora, inclusiv tranzacţiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost de 600-750 de milioane de euro în T1 2020 (faţă de o valoare între 200 şi 300 milioane de euro în T1 2019), în timp ce tranzacţiile comunicate au totalizat 337 de milioane de euro (120 de milioane de euro în T1 2019).
 
Din totalul celor 19 tranzacţii, doar patru au fost anunţate în luna martie, când a fost decretată starea de urgenţă pe teritoriul României şi au fost impuse o serie de restricţii în contextul pandemiei de COVID-19. 
 
„Din păcate, traversăm o perioadă fără precedent, guvernată de incertitudini pe toate planurile, iar aşteptările noastre pentru sectorul de M&A nu pot fi decât în zona negativă. Totul va depinde de când şi cum se va trage linia”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte România.
 
Numai patru tranzacţii au avut valorile comunicate în această perioadă, iar tendinţa jucătorilor de a nu anunţa valoarea s-a menţinut accentuată.
 
Cele mai mari tranzacţii în primul trimestru al anului 2020 au fost:  
 
- preluarea de către dezvoltatorul ceh CPI Property Group SA a unui pachet minoritar din acţiunile Globalworth, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România şi Polonia, într-o serie de tranzacţii succesive, cea mai mare având valoarea de aproximativ 280 de milioane de euro;
- transferul de către OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a 40 de zăcăminte onshore de ţiţei şi gaze din România către Dacian Petroleum (valoare necomunicată);
- preluarea de către The Brink’s Company a operaţiunilor cu numerar ale companiei britanice G4S din 14 pieţe, inclusiv România (valoare necomunicată pentru România).
 
Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, în 2019
 
- valoare piaţă (tranzacţii cu valoare comunicată): 337 de milioane de euro;
- valoare estimată piaţă (inclusiv tranzacţii cu valoare necomunicată): 600-750 de milioane de euro;
- număr total de tranzacţii (inclusiv tranzacţiile cu valoare necomunicată): 19;
- număr de tranzacţii cu valoare comunicată: 4;
- valoare medie (pentru tranzacţiile cu valoare comunicată): 84 de milioane de euro.
 
OMV Petrom a transferat 40 de zăcăminte onshore de ţiţei şi gaze
 
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a semnat un contract privind transferul a 40 de zăcăminte onshore de ţiţei şi gaze din România către Dacian Petroleum, în contexul unui transfer de activitate.
 
"Transferul drepturilor şi obligaţiilor din acordurile de concesiune este supus aprobării autorităţilor, conform Legii Petrolului. Transferul este parte a programului de optimizare a portofoliului Diviziei Upstream a OMV Petrom, care are ca scop eficientizarea operaţiunilor şi concentrarea pe cele mai profitabile zăcăminte cheie. Cele 40 de zăcăminte ce vor fi transferate sunt situate în sudul României şi au o producţie cumulată de ţiţei şi gaze de aproximativ 1.700 bep/zi, reprezentând circa 1% din producţia OMV Petrom", arată un comunicat al companiei.
 
Dacian Petroleum a încheiat contractul de transfer al activităţii având ca scop extinderea duratei de viaţă a celor 40 de zăcăminte, considerate marginale pentru OMV Petrom.
 
"În baza contractului, OMV Petrom va transfera, de asemenea, sondele şi infrastructura de ţiţei şi gaze aferentă, împreună cu aproximativ 190 de salariaţi. Procesul de selecţie a companiei care va prelua licenţele s-a desfăşurat în conformitate cu cele mai bune practici internaţionale", se menţionează în comunicat.
 
Procesul s-a desfăşurat pe o perioadă de 30 de luni, cu participarea unor companii din România şi din străinătate.
 
Dacian Petroleum este, potrivit unor informaţii publicate la începutul anului trecut de Profit.ro, o companie înfiinţată de trei foşti directori ai companiei americane Wheaterford, o companie gigant specializată în utilaj petrolier, şi de fostul director al Petrom, când aceasta era deţinută de stat, Ion Popa.
 
Ulterior, potrivit aceleiaşi surse, în companie a intrat şi un al cincilea acţionar, care a devenit majoritar, firma românească Rotary Petroleum CO, deţinută şi administrată de Leonardo Crăciun, fost asociat şi manager general al Lotus Petrol, cu activităţi de extracţie de ţiţei şi gaze în zona Vâlcea.
 
Acesta este al treilea transfer din programul de optimizare a portofoliului Upstream al OMV Petrom. Anterior, au mai fost transferate alte 28 de zăcăminte: 19 zăcăminte în august 2017 şi alte 9 în martie 2019, toate către Mazarine Energy Romania.
 
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 58,3 milioane barili echivalent petrol (bep) în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.
 
Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 790 benzinării, la sfârşitul lunii septembrie 2019, sub două branduri, OMV şi Petrom. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,639% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.
 
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuţii de 27,8 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 –2018. În perioada 2007-2018, compania a alocat aproximativ 52,5 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: