CFA România: Analiştii se aşteaptă la o situaţie economică mai bună, dar şi la inflaţie şi dobânzi în creştere

CFA România: Analiştii se aşteaptă la o situaţie economică mai bună, dar şi la inflaţie şi dobânzi în creştere

Situaţia economică a României va fi mai bună pe viitor, dar inflaţia şi dobânzile vor creşte FOTO AP

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut în martie cu 4,2 puncte faţă de februarie, la 59,7 puncte, după ce în luna precedentă a atins minimul ultimelor 12 luni, analiştii estimând perspective mai favorabile economiei, dar totodată se aşteaptă la creşterea inflaţiei, a dobânzilor interbancare şi a randamentelor la împrumuturile statului pe cinci ani, arată News.ro.

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, cuantifică anticipaţiile analiştilor financiari privind activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente, referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, şi la anticipaţiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal şi a averii personale la nivel de economie.

Indicatorul condiţiilor curente a avut în martie o valoare de 68,3 puncte, în creştere cu 6,3 puncte, iar cel al anticipaţiilor a urcat cu 3,3 puncte, la 55,5 puncte, mai transmite News.ro.

Cei mai mulţi dintre analişti văd condiţiile curente de business neutre în continuare, estimând că vor rămâne la fel în următoarele 12 luni. Aprecierile sunt similare şi în ceea ce priveşte piaţa muncii.

Totodată, se aşteaptă ca venitul personal să crească (40% dintre respondenţi, faţă de 45,3% în februarie) sau să rămână stabil (44%, faţă de 41,5%).

Pentru averea personală, cu câştiguri din piaţa de capital sau din imobiliare, participanţii la sondaj estimează o stagnare (38,5%) sau o creştere (34,6%).

În ceea ce priveşte condiţiile macroeconomice globale, aproape jumătate dintre participanţii la sondaj (42,3%) preconizează o înrăutăţire a situaţiei, procentaj în scădere faţă de luna precedentă, când s-a situat la 55,6%, iar 40,7% dintre aceştia spun că va fi normală în următorul an, potrivit News.ro.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Aproape 90% dintre analişti se aşteaptă la o creştere a inflaţiei în următoarele 12 luni, faţă de 71,7% în februarie, preconizând un nivel maxim de 2,5%, în scădere de la 2,9% la sondajul anterior, în timp ce mediana se situează la 1,5% pe an.

De asemenea, estimările de creştere a ratelor de dobândă în lei la trei luni pe piaţa interbancară sunt în urcare, de la 57,4% la 73,1%.

Tot mai mulţi analişti preconizează un avans în următoarele 12 luni al randamentelor obligaţiunilor pe cinci ani (84,6% faţă de 68,5%), mai scrie News.ro.

Pentru evoluţia cursului de schimb euro/leu, 38,5% dintre respondenţi preconizează o depreciere a monedei naţionale (faţă de 43,4%), iar 34,6% spun că nu vor exista variaţii (comparativ cu 41,5% în februarie).

Pentru următoarele şase luni, analiştii estimează un curs minim de 4,35 lei/euro şi un maxim de 4,55 lei/euro, iar pe un orizont de un an, cursul ar putea fluctua între 4,3lei/euro şi 4,65lei/euro, ca extreme.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni printre membrii CFA România.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările