Cea mai mare fermă din Europa, aflată pe Insula Mare a Brăilei, îşi măreşte flota high-tech

Cea mai mare fermă din Europa, aflată pe Insula Mare a Brăilei, îşi măreşte flota high-tech

Agricost, cea mai mare fermă din Europa a investit recent în achiziţia a 35 de tractoare cu ghidare automată Trimble, care vor ajunge pe Insula Mare a Brăilei până la finalul anului acesta, ducând la 80 numărul de tractoare astfel echipate pe care le deţine.

Pe lângă monitorizarea dezvoltării culturilor, vor fi integrate şi 29 de staţii meteorologice furnizate de aceeaşi companie. Fermierii de la Agricost vor putea astfel monitoriza şi parametrii climaterici - temperatura şi umiditatea aerului, precipitaţiile, viteza vântului, umiditatea şi temperatura solului, vor primi alerte privind posibila apariţie a unor boli în culturile agricole etc. „Ne dorim ca sistemul multifuncţional să devină platforma care integrează datele provenind de la utilaje diferite – semănători, aparate de stropit, combine dar şi alte maşini de recoltat”, a declarat dr. ing. Lucian Buzdugan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Agricost.

Buzdugan este un cunoscător al tehnologiilor high-tech din domeniul agricol. În 2017, producătorul german Horsch lansa una dintre cele mai performante modele de semănători din portofoliu – Focus 12.50 ST, având la bază o schiţă în detaliu a unei semănători universale realizate de inginerul român.

Reamintim că Agricost a fost achiziţionată anul trecut de Al Dahra, cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu cu sediul în Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), cu peste 200 de milioane de euro. Tranzacţia a presupus luarea în concesiune a Insulei Mari a Brăilei – 57.000 de hectare, considerată cea mai mare fermă consolidată din Europa. Pentru următorii cinci ani, arabii de la Al Dahra au anunţat investiţii de jumătate de miliard de dolari 500 de milioane de dolari în agricultura românească, sumă în care intră şi posibile noi achiziţii.

Potrivit Forbes România, obiectivul este de a atinge o producţie anuală de un milion de tone metrice de cereale şi furaje combinate până în anul 2022. În paralel, se va dezvolta un punct de colectare a cerealelor cu silozuri, având capacitatea de a gestiona două milioane de tone metrice de cereale de diferite tipuri, provenind atât de la fermele româneşti operate de Al Dahra, cât şi de la cele din afara companiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: