Ce înseamnă treaba nemţească: un documentar de văzut cu pixul în mână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemţii sunt recunoscuţi pentru automobilele lor fiabile, pentru potenţa economică şi pentru munca bine făcută. Toţi ştim că în Germania munca dă alte rezultate, iar productivitatea iese din grafice. Care este însă secretul nemţilor, în contextul în care în medie aceştia muncesc mai puţin decât majoritatea europenilor şi chiar ţin la programul lor de 7 ore?

Germania este cea mai mare putere industriala a Europei si este lider la exporturile catre tarile in curs de dezvoltare din Asia. „Nu degeaba se tot vorbeste de inginerii germani de la Volkswagen". De altfel, motorul economic german a salvat de unul singur zona euro de la o prabusire sigura in 2012.

Se spune ca nemtii sunt harnici si muncesc mult. In realitate, angajatii germani muncesc in medie 35 de ore pe saptamana (7 ore pe zi), sub nivelul pe care alte mari economii il mentin in piata muncii. Nemtii beneficiaza 25-30 de zile de concediu platit pe an si un sistem de protectie al muncii fara comparatie la nivel global. Care este secretul productivitatii nemtesti?

Orele de munca inseamna chiar ore de munca

Chiar daca vorbim de numai 7 ore, atunci cand un neamt este la munca, el nu face altceva in afara de munca. Suna atat de simplu, dar odata respectat acest principiu productivitatea va creste spectaculos. In cultura nemteasca la locul de munca nu exista Facebook, nu exista barfele de la cafea sau simulatul muncii atunci cand seful isi face aparitia. Bineinteles ca nu doar sefii din Germania sunt deranjati de aceste comportamente, dar nemtii au toleranta zero fata de aceste activitati frivole.

In documentarul BBC “Make Me A German“, o tanara nemtoaica povesteste despre socul pe care l-a avut atunci cand a trebuit sa se integreze in mediul de lucru al unei firme din Marea Britanie. "Am fost in Anglia pentru un schimb de experienta...in birou oamenii vorbeau tot timpul de aspecte personale ale vietii...(Ce planuri ai diseara?) si stateau mereu la cafea", povesteste tanara in documentar. Germanii, pe de alta parte, nu doar ca nu barfesc si stau la cafele in timpul orelor de munca, dar nici nu intra pe Facebook si nu isi verifica email-ul personal.

Vezi VIDEO şi citeşte continuarea pe wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite