ACUE: Preţul final la gaze se va majora cu 5,6%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
agent termic caldura incalzire aragaz calorifer FOTO Mediafax

Preţul final al gazelor pentru populaţie va creşte în medie cu aproximativ 5,6%, de miercuri, 10 ianuarie, după majorarea costurilor de achiziţie a gazelor din producţia internă, lămureşte Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Luni, ANRE anunţa că furnizorii au solicitat majorarea valorii costurilor de achiziţie a gazelor naturale (CUG), pentru a acoperi creşterea preţurilor cu achiziţia gazelor naturale din producţia internă. Instituţia anunţa, astfel, că a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh, respectiv o creştere de 8,3%. Potrivit ANRE, după majorarea de preţ din 10 ianuarie, „impactul unitar în preţurile practicate de furnizorii clienţilor casnici reglementaţi, este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce reprezintă o creştere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum”.

ACUE lămureşte însă aceste date, susţinând că preţul final al gazelor naturale pentru populaţie va creşte, în medie, cu numai 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie. Acest procent de creştere variază de la un furnizor la altul.

ACUE reaminteşte că, începând cu 1 aprilie 2017, preţul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorităţi, fiind rezultatul evoluţiei cererii şi ofertei din piaţă. ANRE analizează periodic evoluţia preţului gazelor achiziţionate de furnizori având obligaţia de a ajusta valoarea de transfer către consumatorii casnici, conform legislaţiei în vigoare.

Această ajustare de preţ a fost cauzată exclusiv de majorarea costurilor de achiziţie a gazelor din producţia internă,  tariful de distribuţie şi marja de furnizare rămânând neschimbate.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite