Acţiunile europene au închis miercuri în creştere, după o şedinţă tumultoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile europene au închis din nou în creştere, miercuri, după o şedinţă tumultoasă, investitorii anticipând că vor fi luate noi măsuri de stimulare de către guverne, pentru atenuarea impactului economic al epidemiei de coronavirus, care nu dă semne de încetinire, transmite Reuters.

Indicele pan-European STOXX 600 a închis în urcare cu 3,1%, după ce în timpul tranzacţiilor a fluctuat între scădere şi o creştere de până la 5%. STOXX 600 este cu circa 28% sub un maxim record atins în februarie, în pofida creşterilor din ultimele două şedinţe.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de componentele pentru energie, călătorii şi turism, cele mai afectate de criză, cumpărătorii fiind atraşi de preţurile scăzute ale acţiunilor.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 1,79%, FTSE 100 al bursei din Londra cu 4,45%, iar CSC 40 al bursei din Paris cu 4,47%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a crescut cu 1,74%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid cu 3,35%.

Cu toate acestea, indicele referitor la volatilitatea acţiunilor din zona euro, V2TX, a crescut la rândul său.

Încrederea investitorilor a fost susţinută de pachetul de măsuri de stimulare fiscală din SUA, de 2.000 de miliarde de dolari, pentru care Casa Albă şi Senatul au ajuns la un acord noaptea trecută. Acordul trebuie votat în Plen, iar apoi va merge în Camera Reprezentanţilor.

În plus, guvernele din Europa sunt aşteptate să intensifice măsurile de susţinere economică, parlametarii germani votând suspendarea unei prevederi din Constituţie care limitează datoria publică, pentru finanţarea unui pachet de măsuri de o amploare fără precedent.

Potrivit unei informaţii, Germania este deschisă şi la folosirea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) pentru susţinerea economiilor afectate de coronavirus.

Acţiunile Air France-KLM, IAG, proprietarul British Airways, Ryanair şi EasyJet au avansat cu 4%-12%.

Datele firmei de analiză Refinitiv au arătat însă că aşteptările de profit pentru companiile europene s-au înrăutăţit semnificativ, pieţele anticipând un declin de 14,9% al profiturilor pentru companiile membre ale STOXX 600, în trimestrul al doilea.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite