Acţiunile BCR, o investiţie profitabilă pe termen lung

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costi Dobrea

O mare parte din salariaţii Băncii Comerciale Române (BCR) nu intenţionează să vândă acţiunile deţinute către Erste Bank. Motivul ţine de câştigul potenţial pe care l-ar putea aduce acţiunile BCR.
Cu titlu de exemplu, în judeţul Vâlcea (situaţia ar putea fi valabilă şi în alte sucursale regionale ale BCR), este probabil ca Erste Bank să nu strângă nici măcar jumătate din acţiunile deţinute de salariaţii BCR din acest judeţ. Personalul din unităţile bancare vâlcene spune că priveşte acţiunea BCR ca o investiţie. "Unii dintre angajaţii BCR spun că nu vor să îşi vândă acţiunile. Iar ceilalţi, cea mai mare parte, zic că vor vinde numai o parte din acţiunile pe care le deţin. Cel puţin jumătate din titlurile BCR vor să le păstreze ca o garanţie pentru venituri viitoare, cum ar fi bani suplimentari la pensionare", spune un angajat din cadrul unei sucursale BCR vâlcene. Iar numărul celor care se arată interesaţi de varianta schimbului acţiuni BCR pentru titluri Erste Bank este şi mai mic.
Calculele salariaţilor Băncii Comerciale Române nu par deloc deplasate. Până pe data de 24 noiembrie, acţiunile BCR pot fi date la schimb contra titlurilor Erste Bank listate la Viena şi la Praga sau pot fi vândute cu un preţ de 6,5 euro per acţiune. Însă în momentul achiziţionării pachetului majoritar de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi divizia de investiţii a Băncii Mondiale (IFC), Erste Bank a plătit 7,65 de euro per acţiune. Iar oficialii băncii austriece spun că diferenţa dintre preţul de achiziţie de la stat şi cel de la salariaţi, de aproximativ 15%, este prima plătită de Erste pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni. Dacă la prima vedere discountul pare atractiv, luând în calcul şi variabila "timp", lucrurile nu mai sunt chiar aşa de simple. Căci tranzacţia dintre Erste Bank şi statul român a fost semnată la finele anului trecut, când Banca Comercială Română avea active de circa 9,1 miliarde de euro şi înregistra un profit net de peste 200 milioane de euro. Între timp, cea mai mare bancă românească nu a stat pe loc şi a continuat să se dezvolte. Spre exemplu, datele înregistrate la jumătatea acestui an arătau faptul că BCR avea active totale de 10,8 miliarde de euro. Totodată, banca obţinuse un profit de 71 milioane de euro, pentru finalul anului fiind previzionat un câştig net de 250 milioane de euro. şi, pornind de la rezultatele înregistrate de BCR, un calcul sumar (fără pretenţia de a fi o evaluare corectă a băncii) arată că şi valoarea acţiunilor s-a majorat. Adică, Erste Bank a cumpărat pachetul majoritar de la BCR cu circa 3,75 miliarde de euro, în momentul în care activele instituţiei de credit totalizau 9,1 miliarde de euro. Aplicând regula de trei simplă şi ţinând cont că activele au urcat la 10,8 miliarde de euro, rezultă că, dacă Erste Bank ar fi cumpărat BCR la jumătatea acestui an, ar fi plătit peste 4,4 miliarde de euro. Adică acţiunile ar fi putut fi cu circa 18% mai scumpe. Aplicând acelaşi calcul în funcţie de profitul estimat pentru 2006, rezultă o majorare (cel puţin teoretică) a preţului acţiunii cu aproape 24%.
Băncile listate la BVB, reper pentru evaluarea preţului
Făcând o comparaţie între BCR şi băncile listate la Bursa de Valori Bucureşti, respectiv BRD, Banca Transilvania şi chiar Banca Comercială Carpatica, putem spune că calculul privind creşterea valorii acţiunilor BCR, pe considerentele de mai sus, nu este deloc absurd. Spre exemplu, în perioada decembrie 2005 iunie 2006, preţul titlurilor BRD-Groupe SG (a doua bancă din piaţa românească) s-a majorat cu circa 19%. În acelaşi timp, valoarea de piaţă a Băncii Transilvania (locul cinci în sistemul bancar românesc) s-a majorat cu aproape 28%.
În plus, indicatorul PER, calculat ca raport între preţul plătit de către Erste Bank salariaţilor BCR şi profitul pe acţiune (pe baza estimărilor pentru acest an), are o valoare puţin peste 20. În cazul BRD, indicatorul este de circa 23,8, în timp ce la Banca Transilvania nivelul acestuia se apropie de 40, potrivit calculelor efectuate de BVB. şi în ceea ce priveşte indicatorul preţ pe activ unitar, la BCR se înregistrează cel mai mic nivel.
Dar acestea nu sunt singurele calcule pe care şi le fac salariaţii BCR. Aceştia au în vedere şi estimările privind creşterea întregului sistem bancar românesc, până în 2010, cu un ritm de peste 20% pe an. Ceea ce înseamnă că, dacă Erste Bank va reuşi să menţină cel puţin actuala cotă de piaţă şi rată de profitabilitate, acţiunile Băncii Comerciale Române ar putea fi, foarte probabil, o investiţie rentabilă.
Singurul risc pentru salariaţi, în cazul în care decid să nu subscrie în cadrul ofertei, este legat de faptul că ar putea rămâne acţionari captivi în situaţia în care Erste va reuşi să evite listarea băncii româneşti.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite