A fost actualizat ghidul e-Factura. Ce trebuie sã știe contribuabilii

0
Publicat:

Pe fondul colaborãrii cu firmele care oferã servicii de contabilitate și cu reprezentanții mediului de afaceri, MF a actualizat ghidul de accesare și utilizare a sistemului RO e-Factura.

Sigla sistemului electronic de facturare e-Factura
Ministerul Finanțelor a actualizat Ghidul e-Factura

Un aspect important semnalat de contribuabili a fost imposibilitatea accesãrii sistemului în situațiile în care au loc lucrãri de mentenanțã la nivelul Spațiului Privat Virtual. În acest sens, utilizarea e-Factura se poate face acum direct de pe site-ul ANAF (trebuie însã ca utilizatorul sã aibã cont în SPV, unde s-a înregistrat în baza certificatului digital).

Fiecare discuție și fiecare îmbunãtãțire adoptatã au ținut cont de nevoile semnalate de contribuabili. Avem deja o serie importantã de actualizãri, din care reamintesc: A fost introdusã și funcția de autofacturare, platforma nu mai poate înregistra aceeași facturã de mai multe ori, a fost introdusã filtrarea pe criterii specifice, descãrcarea facturilor se poate face direct în PDF, a fost rezolvatã problema zecimalelor și lista continuã. Acum lucrãm la o aplicație simplificatã pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi, pe care o vom lansa la începutul lunii martie. Am spus de la bun început cã sistemul este unul perfectibil și cã ne-am angajat sã fim flexibili și receptivi la feedback, iar toate aceste modificãri demonstreazã aceastã deschidere de a face implementarea cât mai accesibilã”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

În contextul implementãrii cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024 în relația business-to-business (B2B), pânã în prezent, aproximativ 40 milioane de facturi au fost înregistrate cu succes în sistemul e-Factura, în valoare totalã de 397 miliarde de lei.  Ghidul este disponibil AICI.  

Implementarea E-factura

Reamintim cã, în situația în care sistemul naþional privind factura electronicã RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere prevãzutã la art.10 alin.(1) din Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr.120/2021 se suspendã pânã la repunerea în funcþiune a sistemului.

Termenul-limitã pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrãrile de bunuri și prestãrile de servicii care au locul livrãrii sau prestãrii în România, în sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura este de 5 zile lucrãtoare (n.r. de la 1 iulie sunt 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrãtoare de la data-limitã prevãzutã pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

În perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limitã pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronicã RO e-Factura nu se sancționeazã.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite