George Mihăiţă şi Costel Constantin au stele pe Aleea Celebrităţilor

George Mihăiţă şi Costel Constantin au stele pe Aleea Celebrităţilor

Geroge Mihăiţă a primit în acest weekend o stea pe Aleea Celebrităţilor FOTO Mediafax

Actorii George Mihăiţă şi Costel Constantin au primit câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, sâmbătă, 20 octombrie, la ora 12.00. Evenimentul, care s-a desfăşurat în faţa magazinului Cocor, în Piaţa Timpului, a fost acordat pentru recunoaşterea şi preţuirea celor doi actori care şi-au dăruit viaţa teatrului românesc.

Decernarea celor două stele s-a facut în prezenţa lui Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei, care a înmânat actorilor “Placheta Bucureştiului”. De asemenea, în cadrul evenimentului, actorii George Mihăiţă şi Costel Constantin au primit câte o stea din aur.
 
“Teatrul este ca o tablă de şah pe care fiecare actor se mişcă gândit, socotit, calculat. Pe această tablă de şah, actorii: George Mihăiţă şi Costel Constantin şi-au caligrafiat la superlativ drumul prin teatru, prin rolurile interpretate, de tragedie, dramă şi comedie, vorbind prin personajele întruchipate, prin tot ceea ce au făcut în cariera lor”, a declarat George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.
 
"Proiectul cultural Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) face parte din strategia Cocor de promovare a valorilor româneşti.(...) Dupa ce în luna august am îmbogăţit Aleea Celebrităţilor cu steaua domnului Horaţiu Mălăele, astăzi a venit rândul altor doi mari actori ai scenei româneşti să deţină câte o stea pe Walk of Fame: George Mihăiţă şi Costel Constantin. Pentru faptul că cei doi au încântat publicul românesc cu zeci de roluri memorabile, dar mai ales pentru talentul şi devotamentul lor, le mulţumim”, a precizat Daniel Stoica, acţionar la Cocor.
 
Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este un proiect cultural care găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România. Iniţiat de Teatrul Metropolis şi Cocor, în parteneriat cu Primăria Capitalei, celebrul Walk of Fame românesc a debutat în ianuarie 2011. Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului strălucesc deja stelele altor mari personalităţi: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Ştefan Iordache (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Marin Moraru şi Iurie Darie, U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” şi Horaţiu Mălăele.
 
George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti 
 
George Mihăiţă are 64 de ani şi s-a născut în comuna Moreni, judeţul Dâmboviţa.  A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1971, la clasa profesoarei Sanda Manu, remarcându-se alături de colegii actori: Gelu Niţu, Mircea Diaconu, Mugur Avramescu, Mugur Avramescu, Mircea Creţu, încă de la examenul de licenţă în spectacolul “Diavolul alb”, de John Webmaster.
 
De-a lungul carierei sale a jucat alături de nume astăzi legendare: Emil Botta şi George Constantin, dând viaţă zecilor de roluri în spectacole de teatru la Teatrul de Comedie, Teatrul “L.S. Bulandra”, Teatrul Naţional “I.L. Caragiale”.
 
Ar fi avut şansa să joace în filmele  marelui regizor Italian Michelangelo Antonioni, dacă scrisoarea pe care o trimisese regizorul la Ministerul Culturii, prin anii '70, ar fi ajuns în mâna actorului la timp, nu după 10 ani. 
 
De-a lungul timpului a apărut în numeroase emisiuni de divertisment, a jucat în spectacole de teatru de televiziune, dar şi în seriale de telviziune. Din 1990 până în 2000 a condus numeroase publicaţii adresate adolescenţilor: “Salut”, “Salut paranormal” sau “Super”, şi a ajuns la a XIII-a ediţie a festivalului adolescenţilor “Jos Pălăria”.
 
În 1994 propune Camerei Deputaţilor şi Parlamentului României proiectul de lege privind Ziua Adolescentului, iar în 1997 Preşedintele României promulgă Legea nr. 197/1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în a doua duminică din luna mai. 
 
Deţinător a numeroase premii pentru activitatea teatrală şi cinematografică este nominalizat pentru ediţia UNITER (a XVIII / 19 aprilie 2010 ) pentru rolul Alexandr Tarasovici Ametistov din spectacolul cu piesa "Casa Zoikai" de la Teatrul de Comedie, ca fiind cel mai bun interpret de teatru al anului 2009.
 
Din 2002 este director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, unde a iniţiat şi se desfăşiară anual, Festivalul comediei româneşti “FestCo”. În prezent, poate fi văzut pe scena Teatrului de Comedie în spectacolele: „O scrisoare pierdută" (Agamiţă Dandanache), regia Alexandru Dabija, „Casa Zoikăi" de M. Bulgakov, regia Alexandru Tocilescu sau în „Revizorul" (primarul), regia Horaţiu Mălăele.
 
Patron şi gazdă de cafenea în centrul oraşului, asociat în proiectul-pilo t"Opera Prima", de reintegrare socio-profesională prin artă a categoriilor defavorizate din Bucureşti, actorul George Mihăiţă citeşte alături de studenţi şi actori în licee, texte din programa şcolară.
 
Costel Constantin, Cavaler al Ordinului Naţional „Serviciu Credincios”
 
Costel Constantin are 70 de ani şi s-a născut în Galaţi, în familia unui siderurgist de la uzinele Titan. În perioada liceului a fost membru al trupei de teatru a şcolii, dar pasiunea pentru meseria de actor a moştenit-o de la fratele mamei sale, Damian Bozianu, actor renumit în Galaţi, care i-a fost model. Astfel, proaspătul liceean dă admitere şi reuşeşte din prima încercare la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică absolvind facultatea în 1964, cu rolul de licenţă Laertes, din spectacolul cu piesa „Hamlet”, de William Shakespeare, la clasa Beate Fredanov.
 
După terminarea facultăţii de teatru a debutat pe scena Teatrului Naţional din Iaşi (1965-1969), cu rolul călugărul tânăr, din spectacolul cu piesa “Beckett” de Jean Anouilh, în regia Soranei Coroama-Stanca, unde a jucat şi alte roluri importante în spectacole cu piese de Sofocle, alături de Marcela Rusu şi Radu Beligan, despre care declară sincer că: “au fost primii paşi pe o scenă covârşitor de importantă şi primii paşi contează totdeauna."
 
Din 1970 se transferă la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde dă viaţă altor partituri actoriceşti de excepţie, pe tabla de şah a teatrului românesc. A interpretat rolul lui Ştefan cel Mare din spectacolul cu piesa “Apus de soare” de Barbu Ştefanescu Delavrancea. 
 
Societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti,  primeşte pentru performanţele sale artistice:  Premiul I pentru interpretare masculină (1970), Premiul revistei “Teatru” pentru “cel mai bun spectacol” şi din nou “pentru cea mai bună interpretare masculină “ la Festivalul Artelor (1983), Premiul “pentru cel mai bun spectacol cu o piesa romanească” în cadrul Festivalului “I. L. Caragiale” (1990). 
 
În 2002 i s-a conferit Ordinul Naţional “Serviciu Credincios” în grad de Cavaler.
 
În stagiunea 2012-2013 la Teatrul Naţional din Bucureşti are roluri în spectacolele: “Vizita bătrânei doamne”, „Sinucigaşul”, „Sâmbătă, duminică, luni”. De-a lungul carierei actoriceşti a mai jucat în: spectacole de teatru radiofonic, teatru pentru copii, în filme pentru cinema şi televiziune. În film de ficţiune de lung metraj a colaborat cu regizori ca: Elisabeta Bostan, Andrei Bleier, Dan Piţa, Mircea Daneliuc. A jucat şi în filme pentru televiziune ca: “Tandreţea lăcustelor”, „Aniela” sau recentul serial „Iubire şi onoare”.
 
Pe lângă mentorul său din studenţie, Ion Finteşteanu, alţi doi mari actori ai scenei româneşti i-au influenţat viaţa şi meseria: Radu Beligan, pentru că l-a dus la teatrul din Iaşi, unde a jucat alături de alţi mari actori în spectacole cu răsunet în teatru, şi actorul George Constantin, alături de care a jucat fascinat de jocul său. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările