CRONICĂ DE TEATRU Alienare în doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afrodita Andone şi Tiberiu Păun FOTO Alexandra Lucia Sandu
Afrodita Andone şi Tiberiu Păun FOTO Alexandra Lucia Sandu

DEGRINGOLADĂ Drama unui cuplu din zilele noastre, dintr-un apartament de lux, este reflectată în spectacolul „Prizonierul din Manhattan".

Lumea iese râzând în hohote de la spectacolul Iarinei Demian de la ArCuB. Replicile nou traduse de Mihnea Columbeanu ale piesei „Prizonierul din Manhattan", de Neil Simon, sunt spumoase. Despre dramaturgul american, de 85 ani, care a fost nominalizat de patru ori la Premiile Oscar pentru scenariile sale, „Time" scria: „Dacă pe Broadway se va înălţa vreodată un monument în cinstea Sfântului patron al râsului, acesta nu l-ar putea înfăţişa decât pe Neil Simon".

„Prizonierul din Manhattan" este o comedie neagră, care transpune drama unui cuplu modern: el, Mel (Tiberiu Păun), e director de publicitate, ea, Edna (Afrodita Andone), casnică. Depresia şi alienarea din familia modernă, în care ai de toate, dar de fapt nu ai nimic, ca şi ipocrizia familiei care te ajută, dar, evident, ajutorul e măsurat în bani, în „X bani", toate sunt surprinse în textul lui Neil Simon.

Piesa a fost reprezentată pentru prima oară în regia lui Mike Nichols, la Teatrul „Eugene O'Neill", din New York, în 1971. „Prizonierul" din Manhattan a mai fost interpretat de Radu Beligan, în spectacolul regizat de Mihai Berechet, în 1973, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

„LUMEA-NTREAGĂ E ÎN FALIMENT?"

Mel îşi pierde jobul. Vecinii îl scot din minţi. Toţi oamenii devin nişte nebuni de legat. „Ce se-ntâmplă, lumea-ntreagă e în faliment?" e una
dintre replicile-cheie ale spectacolului. Scenografia, semnată de Adriana Grand, respectă întru totul indicaţiile autorului: un apartament de la etajul al XIV-lea al unuia dintre acele „blocuri noi şi prozaice care cresc precum ciupercile prin tot cartierul East Side din New York", cu tot cu preţurile supralicitate. Te atrage combinaţia de living şi sufragerie cu pereţi de sticlă care duc pe un balcon şi spre dormitor.

Cuplul credea că are o casă confortabilă şi luxoasă. Şi cu ce s-a ales? „Cu pereţi subţiri ca hârtia şi o vedere, de pe terasă, spre cinci zgârie-nori mai înalţi." Picturile de pe pereţi, ca şi vederea panoramică a blocurilor, pun în valoare încă o dată creativitatea scenografei Adriana Grand.

POEZIA ÎNTUNERICULUI

Afrodita Andone, în rolul soţiei supuse, dar în acelaşi timp tenace, emană multă căldură, naturaleţe şi sensibilitate. De asemenea, ai bucuria, de-a lungul întregului spectacol, să-l descoperi pe Tiberiu Păun, un actor prea puţin folosit de regizorii noştri de teatru, care-l joacă, cu multă expresivitate, pe „prizonierul" contorsionat şi depresiv.

Fratele personajului principal este interpretat de Sorin Cociş, iar surorile, apariţii pitoreşti şi insolite, cu costume şi pălării, chiar şi cu adidaşi, sunt întruchipate de Jeanine Stavarache, Mariana Dănescu şi Magda Catone.

Odată cu piesa „Prizonierul din Manhattan", după ce a mai montat „A fost odată în Brooklyn" (2002) şi „Biloxi Blues" (2007), regizoarea Iarian Demian se află la a treia întâlnire cu Neil Simon, despre care spune: „Este profund, este poet, este universal". Ilustraţia muzicală, care include celebrul „New York, New York", şi light design-ul sunt realizate de Tudor Chirilă, fiul regizoarei.

Finalul cu fulgii de zăpadă, care cad ca nişte bulgări de lumină, este de o stranie frumuseţe, subliniată şi de regizoare: „După ce ne aruncă în prăpastie, Simon ne trimite un mesaj salvator şi profund uman - acela de a ne reinventa, de a ne desprinde de pe orbita deziluziilor şi de a ne reînscrie firesc în fluxul vieţii".


Info
ArCuB
„Prizonierul din Manhattan" de Neil Simon
Regia: Iarina Demian
Scenografia: Adriana Grand
Ilustraţia muzicală: Tudor Chirilă
Cu: Tiberiu Păun, Afrodita Androne, Sorin Cociş, Mariana Dănescu, Magda Catone, Jeanine Stavarache

* * * *

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite