Cea mai amplă celebrare a Talmudului din ultimii 2000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de oameni de pe tot globul, în majoritatea lor de origine israelită, au celebrat pe 2 august cel de-al 12-lea Siyum HaShas, un eveniment dedicat studierii Talmudului, cartea sacră a cultului mozaic.

Siyum HaShas reprezintă sărbătoarea citirii complete a Talmudului, compendiul tradiţiei şi al legilor iudaice. Pentru că cele nu mai puţin de 2.711 pagini nu sunt uşor nici de parcurs, nici de înţeles, în 1923, rabinul polonez Meir Shapiro a lansat la Primul Congres Mondial al Uniunii Israeliţilor un sistem prin care evreii de pretutindeni să-şi poată studia sistematic scrierile sacre.

Intitulat Daf Yomi (o pagină pe zi) – programul necesită şapte ani jumătate ani pentru a fi dus la îndeplinire.

Practic, în fiecare zi, învăţăceii de pretutindeni studiază aceeaşi pagină simultan, iar în vremurile moderne, apariţia unor siteuri dedicate (ex. - mysiyum.com) facilitează accesul oricui este dornic de un asemenea studiu.

Ceremonii gigant de absolvire

Lansată de Rosh Hashanah (Anul Nou evreiesc) în 11 septembrie1923, mişcarea Daf Yomi a devenit din ce în ce mai populară, la fiecare şapte ani şi jumătate celebrându-se câte o generaţie de „absolvenţi” care şi-au dus la bun sfârşit studiul metodic al Talmudului.

Pe 2 august o a 12-a generaţie şi-a serbat închiderea ciclului de studiu şi am avut parte de o a 12-a ceremonie Siyum HaShas. Numai în East Rutherford (New Jersey) peste 90.000 de persoane au umplut MetLife Stadium – locul unde în mod tradiţional îşi dispută meciurile sportivii de la New York Giants şi New York Jets.

Pentru patru ore, stadionul a devenit o uriaşă sinagogă care a beneficiat de prezenţa a 500 de rabini.

Potrivit Jewish Press, ceremonii similare au avut loc în alte 100 de comunităţi din America, Europa, Australia şi Orientul Mijlociu.         

Astăzi începe al 13-lea ciclu Siyum HaShas

Dacă cineva vrea să ia parte la cel de-al 13-lea ciclu de studiu care începe astăzi, pe 3 august, iată cam la ce să se aştepte. 

Religia evreilor iese în evidenţă datorită singularităţii ideilor pe care le conţine, dintre care cea mai importantă este aceea a legământului dintre Dumnezeu şi om: „Eu voi fi Dum­nezeul vostru, iar voi poporul meu.”  

După o lungă perioadă de tradiţie orală, rabinii au început să-şi scrie şi să-şi sistematizeze învăţăturile, astfel că în sec. al IV-lea şi, respectiv, al V-lea e.n. lua sfârşit redactarea Talmudului de la Ierusalim (mai puţin uzitat astăzi) şi a Talmudului babilonian (care face obiectul mişcării Daf Yomi).

Considerat miezul iudaismului şi următoarea carte importantă după Biblie, Talmudul este compus din două mari părţi – Mishna (legile) şi Gemara (comentariile la legi).

631 porunci!

Mishna este structurată în şase capitole pe care le redăm aşa cum au fost expuse de Norman Solomon, cercetător ştiinţific în filosofia ebraică modernă la Centrul Oxford pentru Studii ebraice şi evreieşti, în cartea „Iudaismul – foarte scurtă introducere” apărută la Editura All: 

1.Germenii (Binecuvântări şi rugăciuni)

2. Date fixe (Sabatul şi sărbătorile)

3. Femeile (căsătoria şi divorţul jurămintele)

4. Vătămările (Legea civila, constituirea tribunalelor, procedura legală, etica părţilor),

5. Lucrurile sfinte (Sacrificiile la Templu)

6. Curăţări ( Purificarea prin spălare şi îmbăiere, Gradele curăţării rituale, Lucruri definite ca „necurate”).  

Cârcotaşii care au avut de obiectat la tradiţionalele noastre 10 porunci, să respire adânc: textul talmudic explică aplicarea practică a nu mai puţin de 631 porunci, care formează cultul mozaic. Şi e de înţeles de ce devine o sărbătoare pentru cine va fi reuşit să citească tot ce e acolo. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite