Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii, acuză primăria din Ţibăneşti că distruge conacul familiei Petre P. Carp: Vor urma sancţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Liviu Brătescu acuză primăria comunei Ţibăneşti că a lăsat în ruină conacul familiei Petre P. Carp şi că distruge parcul din localitate, ameninţând cu sancţiuni la adresa şefilor acestei instituţii.

Liviu Brătescu afirmă, într-un comunicat de presă, că s-a deplasat în comuna ieşeană Ţibăneşti pentru a vedea starea în care se află Ansamblul Conacului Petre P. Carp, care include şi un parc, şI că a constatat starea dezastruoasă în care se află monumentul.

”Ansamblul face parte din patrimoniul cultural naţional şI este monument clasat în grupa A a obiectivelor de valoare naţională şi universală. Este inadmisibil ce se petrece la Ţibăneşti. Primăria condusă de Aurica Cobuz a schimbat denumirea parcului din „Parcul Petre P. Carp“ în „Parcul Central“, a tăiat arbori seculari sănătoşi din parc, a schimbat traseele şi finisajele aleilor din parc, a realizat diverse alte amenajări şi a efectuat lucrări pentru construirea unei săli de sport, toate acestea fără avizele necesare pentru protejarea patrimoniului cultural. Parcul de la Ţibăneşti a devenit dintr-o perlă a Moldovei un exemplu pentru ce pot face nepăsarea şi ignoranţa unui primar”, susţine secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu.

El a spus că primăria Ţibăneşti lasă să se ruineze mausoleul familiei Petre P. Carp şi că este în obligaţia acestei instituţii ”să asigure paza, integritatea şi protecţia parcului şi a mausoleului, să asigure efectuarea reparaţiilor curente şi de întreţinere, precum şi lucrări de conservare, consolidare şi restaurare”.

”Am solicitat Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi să pună în vedere Primarului comunei Ţibăneşti, Aurica Cobuz, faptul că este timpul să-şi îndeplinească atribuţiile legale şi să înceteze intervenţiile fără aviz în monumentul istoric şi zona lui de protecţie. Distrugerea parcului şi degradarea mausoleului familiei P.P.Carp nu pot fi privite cu indiferenţă la nesfârşit de instituţiile statului român”, a precizat secretarul de stat Lviu Brătescu.

El a mai spus că vor urma sancţiuni dacă primăria va continua să încalce prevederile legislaţiei cu privire la protejarea monumentelor istorice.

Conacul şi biserica de la Ţibăneşti au fost construite în 1819 de Ion Carp, bunicul omului politic Petre P. Carp. La acel moment, conacul avea un regim de înălţime parter şi un etaj. Supraetajarea construcţiei s-a petrecut în 1905, fiind realizată de către Petre P. Carp.

Conacul are o bogată istorie, aici având loc multe dintre şedinţele Societăţii Culturale Junimea, întruniri ale oamenilor politici (inclusiv pentru realizarea programului de guvernare al Partidului Conservator) şi diverse manifestări culturale. În incinta parcului a fost organizat, în Primul Război Mondial, un spital pentru răniţi. Acesta a fost des vizitat de Regina Maria.

În jurul anului 1830, fiul lui Ion Carp, Petrache Carp, a început amenajarea parcului conacului. Parcul, protejat ca monument istoric, are aproximativ 8 ha. Aflat în centrul localităţii şi strângând în jurul său principalele funcţii ale acesteia (biserică, primărie, învăţământ, comerţ şi servicii), reprezintă elementul structurant al aşezării. Parcul cuprinde o diversitate crescută în ceea ce priveşte speciile de arbori şi arbuşti. Componentele valoroase ale parcului sunt: zona de belvedere, poiana cimitirului cu goruni, bazinul şi întregul ax aflat la sud de conac, plantaţia cu specii rare, organizarea funcţională a parcului şi relaţia cu localitatea.

În martie 1949 proprietatea familiei Carp a fost confiscată de stat. În 2012, o parte din parc, împreună cu conacul au fost restituite moştenitorilor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite