O explozie de scurtmetraje româneşti, la NexT

Festivalul Internaţional de Film NexT, dedicat scurtmetrajului, ajuns la cea de-a cincea ediţie, începe mâine, de la ora 18.30, la Cinema Scala din Bucureşti. Festivalul va reuni producţii româneşti în premieră. Printre acestea: „Apele tac“ de Anca Miruna Lăzărescu şi „Camelia“, cel mai recent scurtmetraj semnat Marian Crişan.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, dedicat memoriei regizorului Cristian Nemescu şi sunetistului Andrei Toncu, debutează mâine la Cinema Scala. Proiecţiile din festival vor putea fi însă urmărite şi la Cinema „Elvira Popescu" şi Mansarda Cărtureşti. NexT aduce în premieră mondială patru producţii româneşti: „Camelia", cel mai recent scurtmetraj al regizorului Marian Crişan, „Film pentru prieteni", de Radu Jude, şi comediile „Bora-Bora", în regia lui Bogdan Mirică şi „Numărătoare Manuală" (regia Daniel Sandu). Acestora li se adaugă şi scurtmetrajul „Apele tac", în regia Ancăi Miruna Lăzărescu, care a avut premiera în acest an la Festivalul de Film de la
Berlin.

„Adulter" şi „Apele tac", în competiţie

Olimpia Melinte, în pelicula „Draft 7“


În competiţia festivalului NexT intră  26 de filme din 19 ţări, din cele 1.000 înscrise, selecţionate de criticul de film Andrei Gorzo şi Irina Trocan, câştigătoarea concursului de critică NexT 2010. Printre cele mai importante scurtmetraje din selecţie se numără „Deeper than Yesterday", câştigător al Kodak Discovery Award, şi Petit Rail d'Or la Festivalul de la Cannes şi „Baby", câştigător al Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj britanic la BIFA.

Un alt scurtmetraj important din competiţie este „Stardust", regizat de Nicolae Provost, un fals film hollywoodian de spionaj în care apar şi actorii Jack Nicholson, Dennis Hopper şi Jon Voight. De asemenea, NexT va proiecta în competiţie şi scurtmetrajul „Baby", regizat de Daniel Mulloy şi câştigător al Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj britanic la BIFA. Filmele româneşti care concurează în competiţie sunt „Adulter" (regia Peter Kerek), „Apele tac" (regia Anca Miruna Lăzărescu), şi „Strung Love" (regia Victor Dragomir).

O seară de Oscar

Andi Vasluianu joacă în scurtmetrajul „Apele tac“


Festivalul include şi o seară de proiecţii-eveniment, intitulată „Oscars Night" , care va avea loc vineri seară, la Cinema Scala. Proiecţiile vor consta în scurtmetrajele premiate la Oscar în ultimii cinci ani, iar evenimentul îşi propune să recreeze atmosfera strălucitoare a Premiilor Academiei Americane de Film.

O noutate este şi secţiunea „Focus: Clermont-Ferrand", care reuneşte filme premiate la cel mai important festival de scurtmetraj din lume, Festivalul de la Cannes. Proiecţiile unor scurtmetraje precum „Canapeaua albastră" şi „O fotografie a lui Iisus" vor avea loc la Cinema Scala, joi, de la ora 21.00.

Filme româneşti din program

- Vineri, de la 18.00, Cinema Scala: „Apele tac", regia Anca Miruna Lăzărescu
- Sâmbătă, de la 15.00, Cinema Scala: „Camelia", regia Marian Crişan, „Numărătoarea manuală", regia Daniel Sandu, „Film pentru prieteni", regia Radu Jude, „Draft 7", regia Luiza Pârvu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: