Descoperire în premieră: o mumie egipteană însărcinată

Descoperire în premieră: o mumie egipteană însărcinată

Mumia a fost botezată „Doamna Misterioasă” / FOTO Warsaw Mummy Project via BBC

O echipă de oameni de ştiinţă din Polonia au descoperit singurul exemplar cunoscut al unei mumii egiptene însărcinate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii din cadrul Warsaw Mummy Project şi prezentată joi într-un jurnal de specialitate. Proiectul de cercetare a fost început în 2015 şi constă în utilizarea unor diferite tehnologii de scanare pentru examinarea artefactelor găzduite de Muzeul Naţional al Poloniei.

Despre mumia care a făcut obiectul studiului citat se credea până acum că este un preot egiptean, dar în urma scanării s-a ajuns la concluzia că este vorba de o femeie care a murit în ultimele luni de sarcină. 

Experţii citaţi de BBC spun că este vorba cel mai probabil de o femeie din clasele sociale superioare ale Egiptului, cu vârsta între 20 şi 30 ani, care a murit în primul secol dinaintea erei noastre. Cercetătorii polonezi spun că descoperirea este de departe cea mai importantă pe care au făcut-o până acum în cadrul proiectului de cercetare demarat în urmă cu şase ani.

Echipa din Varşovia a numit mumia „Doamna Misterioasă”, dată fiind incertitudinea care învăluie originile ei. Aceasta a fost donată Universităţii din Varşovia în 1826 de către o persoană care susţinea că a fost găsită în mormintele din Teba, dar istoricii spun că falsificarea originilor unor antichităţi pentru a le creşte valoarea era o practică răspândită în secolul al XIX-lea.

Iniţial, inscripţiile de pe sarcofag i-au făcut pe cercetători să creadă că e vorba de un preot numit Hor-Djehuti, dar după ultima descoperire, aceştia spun că cel mai probabil e vorba de o erorare de plasare care a avut loc în urmă cu mai bine de două secole. Mai exact, comercianţii de antichităţi din secolul al XIX-lea au plasat mumia într-un sarcofag care nu-i aparţinea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările