Cronicile literare îşi iau avânt pe web

mai încet decât mi-aş dori. Asta se întâmplă şi din cauză că ne aflăm pe o nişă foarte îngustă. Nu îmi doresc să mă îmbogăţesc din bookblog. Din cultură e greu să faci bani, dar

mai încet decât mi-aş dori. Asta se întâmplă şi din cauză că ne aflăm pe o nişă foarte îngustă. Nu îmi doresc să mă îmbogăţesc din bookblog. Din cultură e greu să faci bani, dar nici nu exclud posibilitatea să vând, cândva, spaţiu publicitar aici", spune Andrei Roşca, studentul la ASE care a înfiinţat, până acum, trei firme. Pentru diversitate, pe bookblog a apărut şi primul concurs, cu premii în cărţi, dar care nu a ridicat prea mult traficul pe site. "Concursurile on-line (sau cel puţin pe bloguri) nu ajută prea mult. Oamenii sunt foarte rezervaţi. ştiu cel puţin trei concursuri din ultima lună care au avut probleme cu participanţii".
Bookblog în cifre
Blogul a adunat 230 de recenzii în prezent, consolidându-şi o echipă de 12 revieweri (cronicari literari). 250 de vizitatori unici intră în fiecare zi să-şi ia porţia de recomandări. "Din punctul meu de vedere, e puţin. Important pentru noi este însă că 70% din ei sunt fidelizaţi". De la înfiinţare, site-ul a avut 21.863 de vizitatori unici şi 98.383 de afişări.
Recrutare prin vot democratic
Cum poate deveni cineva reviewer pe bookblog? "Procedura e următoarea: primim un mail în care o persoană se oferă să scrie o recenzie (fără bani, adică voluntar). Când o primim, toţi reviewerii care fac parte, în prezent, din echipa bookblog o citesc, după care se supune la vot democratic. Dacă reviewerul ia peste 50%+1, a intrat!", spune Andrei Roşca (http://andreirosca.bookblog.ro).
Ce spun specialiştii?
Scriitorul Claudiu Komartin, care scrie cronici literare pentru Adevărul literar şi artistic, dă expertiza lui pe textele care apar zilnic pe bookblog: "E o surpriză plăcută în contextul inflaţiei de bloguri din ultima vreme existenţa lui bookblog.ro, unde am găsit câteva comentarii utile ale unor cititori atenţi şi interesaţi. Într-o vreme în care în revistele literare (care şi-aşa au un public foarte restrâns) încă se mai pot găsi reacţii şi comentarii isterice asupra unor cărţi despre care, până la urmă, îţi dai seama că nu s-a spus nimic relevant, găsesc îmbucurătoare calmul şi pasiunea cu care nişte
amatori
îşi cheltuiesc ore sau zile întregi pentru a comenta lecturile lor cele mai recente. Totuşi, cei mai mulţi autori de acolo mai trebuie să lucreze la stil şi la maniera de argumentare a ideilor pe care le susţin, ei neputând intra, la rigoare, în rândul criticilor celor mai avizaţi. Comentatorii de pe bookblog.ro au în plus faţă de
profesioniştii lecturii
ingenuitatea şi pasiunea. Ce au în minus este parcă diletantismul uneori evident în naivităţi şi înflăcărări subite".
"Nimic rău în acest site"
Scriitorul Cosmin Perţa, secretar general de redacţie al revistei "Cuvântul", consideră bookblog o bună şcoală de critică: "Ceea ce am citit mi s-a părut de o calitate onorabilă, atât din punct de vedere al discursului argumentativ, cât şi al ideilor vehiculate. Nu am prea văzut excelenţe critice, ce e drept, însă avântul tineresc, emfaza şi implicarea afectivă în recenzie sunt uneori la fel de convingătoare, respectând contextul, precum ar fi şi o critică foarte aplicată. Vorbim, bineînţeles, despre o serie de recenzii impresioniste, însă impresionismul în critică nu-l consider un factor neapărat nociv, ci doar subiectiv. Per total, putem vorbi de o bună şcoală de critică, unde fiecare îşi poate exersa mâna şi şi-o poate regla în funcţie de un recul imediat, foarte important, cel al publicului. Restul competenţelor se pot regla pe parcurs, cred eu, prin studiu şi o mai pregnantă aplicabilitate pe text. Nimic rău în acest site. Nu este un site critic de referinţă, însă poate constitui un punct de pornire pentru unii dintre cei care semnează acum acolo".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările