Umberto Eco trăieşte mai departe prin cărţile publicate şi republicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Umberto Eco (1932-2016)
Umberto Eco (1932-2016)

Editura Polirom va publica două noi volume de Umberto Eco, marele gânditor italian plecat în această primăvară dintre noi: „Scrieri despre gândirea medievală“ şi „Cronicile unei societăţi lichide“.

Cel mai recent volum semnat de Umberto Eco, „Scrieri despre gândirea medievală“, în traducerea lui Cezar Radu, a Corinei‑Gabriela Bădeliţă, Ştefaniei Mincu, Cornel Mihai Ionescu şi a lui Dragoş Cojocaru, reuneşte texte ce demonstrează preocuparea continuă a autorului pentru filosofie, estetică şi semiotică medievală încă din anii facultăţii, când a început să fie interesat de istoriografie.

În prima secţiune a volumului apărut la Polirom sunt incluse cercetările lui Umberto Eco despre estetica medievală. A doua secţiune cuprinde texte mai putin academice, dar care pot oferi nespecialiştilor câteva idei cu privire la gândirea medievală şi la ecourile pe care aceasta le are în epoca modernă, cu reflecţii asupra embrionilor în viziunea lui Toma din Aquino, estetica luminii în paradisul dantesc, „Milionul“ lui Marco Polo, miniaturile irlandeze şi cele din Evul Mediu târziu, o parte dintre ele redate in fasciculul de imagini.

Evul Mediu a rămas, daca nu meseria mea, hobby-ul meu – şi tentaţia constantă –, şi îl văd în toate, transpărând în lucrurile de care mă ocup, care nu par medievale şi totuşi sunt. - Umberto Eco

„Cronicile unei societaţi lichide“, ultimul volum ce poartă semnătura lui Umberto Eco, este publicat în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom, în traducerea Oanei Sălişteanu şi a Mariei Boghiu. Umberto Eco face in Cronicile unei societati lichide un portret al societatii actuale, in care nonsensul pare sa prevaleze asupra rationalului, adesea cu efecte comice, dar si cu consecinte ingrijoratoare.

Există vreun mod de a supravieţui acestei stări lichide? Există: realizarea faptului că trăim într-o societate lichidă care, pentru a fi înţeleasă şi poate depaşită, are nevoie de noi instrumente. Necazul e că politicienii şi în mare parte şi intelectualii nu au înteles încă amploarea fenomenului - Umberto Eco

Umberto Eco (1932-2016) a urmat cursurile Universităţii din Torino, luindu-si licenta in estetica. In anii ’60 a fost unul dintre exponentii de frunte ai avangardei culturale italiene, numărându-se printre fondatorii revistelor Marcatre şi Quindici. A fost profesor de semiotică la Universitatea din Bologna. A primit numeroase premii şi distincţii culturale, inclusiv Legiunea de Onoare (1993). A predat la cele mai faimoase universităţi din lume, fiind Doctor Honoris Causa a peste patruzeci dintre ele.

umberto eco
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite