Trei tablouri celebre ale lui Pablo Picasso

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 19 aprilie  „Ermitaj“, primul volum al colecţiei „Marile muzee ale lumii“, va fi distribuit gratuit, împreună cu ziarul „Adevărul“. Situat în oraşul Sankt Petersburg din Rusia, Muzeul Ermitaj a fost construit în anul 1764, la porunca ţarinei Ecaterina cea Mare.

În albumul „Muzeul Ermitaj" veţi regăsi povestea a trei lucrări semnate de Pablo Picasso: „Băutoarea de absint" (1901), „Femeie cu evantai" (1908) şi „Chitară şi vioară" (1913).

Geniul de la Ermitaj

„Băutoarea de absint" face parte din aşa-zisa „perioadă albastră" şi este rezultatul unor studii începute de artist la Barcelona şi continuate la Paris. Tabloul prezintă o femeie singură, într-o cafenea, având în faţă o sticlă şi un pahar. „Femeie cu evantai" a avut ca sursă de inspiraţie un portret pe care Cézanne i l-a făcut soţiei lui Picasso. Pictura, în care o femeie ţine în mână un evantai, reprezintă un portret simplist în linii şi structură, în culori de ocru şi brun-roşcat.

Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg are în colecţia sa numeroase lucrări din perioada cubistă a lui Picasso. Între 1907 şi 1915, el a aplicat un sistem lingvistic numit „cubism analitic", prin descompunerea subiectelor. În această perioadă, artistul a introdus pe suprafaţa pânzei diverse materiale. Chitara şi vioara sunt un exemplu de analiză cubistă aplicată asupra a două obiecte cunoscute.

„Băutoarea de absint“, de Pablo Picasso

image

Noua colecţie propusă de Editura Adevărul cuprinde 15 albume, editate în condiţii grafice deosebite. Fiecare volum conţine reproduceri de calitate a numeroase opere de artă, povestea fiecărei lucrări, un istoric al muzeului, dar şi informaţii practice legate de serviciile oferite de instituţie. Albumul „Muzeul Ermitaj" va fi oferit gratuit, iar următoarele volume vor fi distribuite numai împreună cu ziarul „Adevărul", fiecare la preţul de 12,99 lei. 

Colecţia completă „Marile muzee ale lumii"

Muzeul Ermitaj -     Sankt Petersburg    19 aprilie

Muzeul Luvru -    Paris - 26 aprilie

Muzeul Prado - Madrid - 3 mai

Galeria Naţională de Pictură - Berlin - 10 mai

Egyptian Museum  - Cairo - 17 mai

National Gallery of Art - Washington 24 mai

Muzeul de Istorie a Artei - Viena - 31 mai

Musee d'Orsay - Paris - 7 iunie

Galeria Uffizi - Florenţa - 14 iunie

National Gallery - Londra - 21 iunie

Muzeul Van Gogh - Amsterdam - 28 iunie

Galeria Naţională de Artă - Milano - 5 iulie

Muzeul Puşkin - Moscova - 12 iulie

Muzeul Metropolitan de Artă - New York 19 iulie

Muzeul Brukenthal - Sibiu 26 iulie

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite