Scrisorile de dragoste ale lui Nae Ionescu, lansate la 125 de ani de la naşterea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nae Ionescu s-a născut pe 16 iunie 1890
Nae Ionescu s-a născut pe 16 iunie 1890

Cartea de dragoste "A ta de tot. Al tău de tot", care prezintă file de corespondenţă între Nae Ionescu şi Elena-Margareta Ionescu, va fi lansată marţi, de la ora 18.30, la librăria "Mihai Eminescu" din Bucureşti. Volumul marchează 125 de ani de la naşterea filosofului.

Volumul a apărut la editura Vremea, cu un cuvânt de însoţire de Doina Jela, ediţia fiind îngrijită de Miruna Lepuş, iar traducerea scrisorilor din limbile germană şi franceză este realizată de Anca-Irina Ionescu, informează un comunicat remis Mediafax.
La evenimentul de lansare vor participa Anca-Irina Ionescu, Doina Jela şi Silvia Colfescu.

"În volumul de faţă, deşi nu explică şi nu epuizează nici el tainele unui atât de puternic personaj, ne aflăm totuşi mai aproape ca oricând de intimitatea profundă a lui Nae Ionescu, fiind vorba de corespondenţa cu Elena-Margareta Fotino şi apoi Ionescu, cea alături de care va trăi vreme de patru ani un fel de prietenie amoroasă, care îi va deveni, în 1915, soţie, cu care va avea trei băieţi, şi din viaţa căreia va pleca în 1930, fără a se despărţi vreodată, în ciuda legăturilor ulterioare, aparent mult mai puternice, în tot cazul mult mai spectaculare. Iar asta fiindcă în această relaţie şi această corespondenţă, personalitatea lui se oglindeşte şi se revelează, atât cât e omeneşte posibil, în toate valenţele sale umane, completând, în chip oportun, «Jurnalul» soţiei sale, apărut foarte recent tot la Editura Vremea", a declarat Doina Jela, citată de Mediafax.

Nicolae C. Ionescu (mai cunoscut ca Nae Ionescu, n. 16 iunie 1890, Brăila - d. 15 martie 1940, Bucureşti) a fost un filosof, logician, pedagog şi jurnalist român. Orientarea sa filozofică a fost numită trăirism.

A ştiut să adune în jurul său şi să eleveze o pleiadă de membri ai generaţiei de aur interbelice a literaturii şi gândirii româneşti ca Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran, Vasile Moisescu şi George Murnu. În anii 1930 a fost puternic implicat în politică, susţinându-l iniţial pe Regele Carol al II-lea, 

Nae Ionescu s-a născut la Brăila pe data de 4 iunie 1890 (pe stil vechi). Urmează studiile primare, gimnaziale şi liceale în oraşul natal. În timpul liceului, se apropie de cercul socialist şi îl cunoaşte pe Panait Istrati. Este exmatriculat din liceul Nicolae Bălcescu din Brăila în ultimul an de studiu, se spune că pentru republicanism naţional. Termină studiile liceale la alt liceu.

Îşi continuă studiile la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, ale cărei cursuri le încheie în 1912, cu specializare în filosofie. În anul 1912, este numit profesor la Liceul Matei Basarab din Bucureşti. După o vreme în care colaborează la Studii filosofice sau la Noua Revistă Română, pleacă în Germania, la Göttingen, în vederea desăvârşirii studiilor. Aici îl prinde Primul Război Mondial. Revine în România şi îşi satisface stagiul militar la Brăila. Pe 25 noiembrie 1915 se căsătoreşte cu Elena Margareta Fotino. În ianuarie 1916 pleacă în Germania, împreună cu soţia, pentru continuarea studiilor. Intrarea României în război, în luna august 1916, îl surprinde acolo. Este închis în lagărul de prizonieri de la Celle-Schloss, Hanovra, de unde va fi eliberat în august 1917. Primul său fiu, Radu, se naşte în lagăr, la începutul anului 1917.

Al doilea fiu, Răzvan, i se naşte în luna iunie a anului 1918. În anul 1919 îşi susţine doctoratul în filosofie la Universitatea din München, cu profesorul Bäumker, cu teza: Die Logistik als Versuch einer neuen Begründung der Mathematik (Logistica ca o nouă încercare de definire a matematicii). Revine în ţară în 1919 dedicându-se carierei didactice şi jurnalistice. Convingerile sale politice de dreapta vor face să fie de mai multe ori arestat şi închis. Bolnav de inimă, moare la 15 martie 1940, în vila sa de la Băneasa, în prezenţa Cellei Delavrancea.


Este cunoscut şi pentru legăturile sale romantice cu câteva dintre femeile celebre ale vremii, printre care Maruca Cantacuzino-Enescu (soţia muzicianului George Enescu), Elena Popovici-Lupa şi pianista Cella Delavrancea..

Le-a fost profesor universitar lui Mircea Eliade, Constantin Noica, Emil Cioran, Jeni Acterian, Mircea Vulcănescu, Constantin Floru etc.


Cărţi publicate
Roza vânturilor în 1937, o culegere de articole gazetăreşti strânse din iniţiativa lui Mircea Eliade, care a şi prefaţat-o. Este singura carte publicată în timpul vieţii (republicată la Ed. Roza Vânturilor, 1990)
Curs de metafizică şi Curs de istoria logicii, publicate postum de elevii săi, după notiţele de curs.
Tratat de metafizică (Ed. Roza Vânturilor, 1999)
Suferinţa Rasei Albe (Ed. Timpul, 1994)

 
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite