Primul chestionar scris de Marcel Proust, la vârsta de 15 ani, estimat la 250.000 de euro, va fi scos la licitaţie la Grand Palais

Primul chestionar scris de Marcel Proust, la vârsta de 15 ani, estimat la 250.000 de euro, va fi scos la licitaţie la Grand Palais

„Care este cuvântul dumneavoastră preferat?“, „Care este medicamentul preferat?“, astfel de întrebări scurte, adresate de Bernard Pivot în timpul emisiunii „Apostrophes“, difuzată de France 2, au dat naştere unui concurs oratoric cu invitaţii săi, şi au făcut ca telespectatorii să afle mai multe lucruri despre ei.

Ştiri pe aceeaşi temă

De la Maica Emmanuelle la Woody Allen şi Fabrice Lucchini, toţi au trecut prin faimosul chestionar al lui Proust, aminteşte site-ul culturebox.francetvinfo.fr. 
 
Acest joc, „Confidenţe" sau „Confesiuni" era des întâlnit în secolul al XIX-lea şi consta în a răspunde la scurte întrebări, care dezvăluie trăsături de caracter. 
 
Până în prezent, două chestionare scrise de Marcel Proust erau cunoscute, însă al treilea tocmai a fost descoperit. Este o broşură de şase pagini, cu 30 de întrebări, scrise de autor pe când avea 15 ani.
 
Proust a răspuns la câteva întrebări: 
„Care este îndeletnicirea ta preferată?" – A iubi. 
„Care este viciul pe care îl detestaţi cel mai mult?" Îngustimea minţii.
„Care este plăcerea preferată?" – A citi. 
 
Acest chestionar va fi pus în vânzare la Salonul cărţilor rare, care va avea loc la Grand Palais, la Paris, din 13 în 15 aprilie, contra unei sume de 250.000 de euro.  
 
Celelalte două chestionare scrise de Proust sunt în engleză, cu 24 de răspunsuri, şi în franceză - cu 31. Ar fi fost redactate în septembrie 1887, apoi în 1893 şi 1895. Cel de-al treilea chestionar are 30 de răspunsuri scrise de mână de Proust. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările