O inginerie a secolului al XVI-lea: cartea care conţine, de fapt, şase cărţi

O inginerie a secolului al XVI-lea: cartea care conţine, de fapt, şase cărţi

Cartea „6 în 1” FOTO Flickr - National Library of Sweden

Biblioteca Naţională a Suediei găzduieşte o carte neobişnuită, ce datează din secolul al XVI-lea. Este vorba de un volum legat astfel încât conţine şase cărţi şi care poate fi citit în tot atâtea moduri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înaintea industrializării masive în domeniul hârtiei din secolul al XIX-lea, cărţile erau confecţionate manual, fiind considerate un lux ţinând cont de greutatea şi complexitate de care era nevoie pentru „construirea ei”. 
 
Însă lipsurile tehnologice nu au împiedicat legătorii să dezvolte cele mai ingenioase moduri de legare a cărţilor. Un astfel de exemplu este o carte ce datează din secolul al XVI-lea, păstrată la Biblioteca Naţională a Suediei
 
Aceasta a fost legată prin tehnica dos-à-dos care permite, în mod normal, contopirea a două cărţi într-una. Însă legătorii care au conceput-o au folosit clame de mici dimensiuni prin care au reuşit să înglobeze şase cărţi într-una singură.
 
Volumul „6 în 1” conţin texte scrise între anii 1550 şi 1570 pe teritoriul german, parte a Sfântului Imperiu Roman, şi conţine şi lucrarea „Der kleine Catechismus” a lui Martin Luther, primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la naşterea Bisericii Evanghelice-Luterane.
 

 
 
 
 
 

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: