VIDEO „La Gomera“, regizat de Corneliu Porumboiu, filmul care a schimbat direcţia. Minute în şir de aplauze pentru regizor şi echipă

VIDEO „La Gomera“, regizat de Corneliu Porumboiu, filmul care a schimbat direcţia. Minute în şir de aplauze pentru regizor şi echipă

Vlad Ivanov, în rolul poliţistului Cristi, învăţând „El Silbo”

Cel mai recent proiect al lui Corneliu Porumboiu, "La Gomera", a avut avanpremiera în ţară, vineri seara, la TIFF. După vizionare, regizorul şi echipa lui au fost aplaudaţi minute în şir, publicul fiind de-a dreptul încântat de "La Gomera", film aflat în competiţia din acest an de la Cannes.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Cel mai recent film al regizorului Corneliu Porumboiu aduce cu el o revitalizare în cinematografia românească, printr-un stil inspirat de filmul noir, printr-un scenariu care părăseşte micul univers individual, dar şi prin introducerea unor scene-omagiu aduse cinematografiei universale (precum o scenă de Hitchcock) dar şi româneşti- Sergiu Nicolaescu nu putea lipsi! 

„La Gomera" e un film care îţi cere atenţia sută la sută pentru a prinde plot-ul, fiind construit ca un puzzle înainte de a fi asamblat. Din acest punct de vedere, filmul va atrage cu siguranţă publicul larg, asta, în timp ce este şi un deliciu pentru cinefili. Râsete puternice, pline de satisfacţie, au răzbătut sala la fiecare trimitere cinematografică. 
 
Acţiunea filmului urmăreşte relaţiile dintre oamenii implicaţi într-o afacere de spălare de bani, 30 de milioane de euro, mai precis. Iniţial, ea pare să graviteze în jurul lui Cristi (Vlad Ivanov) , un poliţist corupt, căruia nu îi scapă nimic, sau, în fine, nu îi scapă nimic până într-un punct, dar asta rămâne de descoperit în sala de cinema. Concentarea pe acest personaj e doar un prim nivel însă, căci în la „La Gomera" fiecare individ este un personaj, exact în sensul în care spunem, în viaţă, despre anumite persoane, "e un personaj, dom'le". Cam aşa şi cu cei din filmul lui Porumboiu: fiecare are rolul său important, fiecare are felia lui, fapt semnalat de altfel şi de cartoanele colorate cu numele fiecărui personaj, de la Cristi, la procurorul Magda (Rodica Lazăr) şi până la mafiotul Paco (Augusti Villaronga). Poate şi de la această caracteristică, efectul de captivare puternică a spectatorului. 
 
Vlad Ivanov îşi domină personajul mai ales prin mimică, seriozitatea personajului Cristi, de multe ori, devenind sursa principală pentru umorul care îl implică. Poliţistul corupt jucat de Ivanov ajunge pe La Gomera, una dintre Insulele Canare, unde trebuie să înveţe el silbo, un limbaj fluierat, folosit de locuitorii insulei, pentru a-l scoate pe Zsolt(Sabin Ţambrea), proprietarul fabricii din Bucureşti, unde sunt ţinuţi banii, din închisoare. Mediator între Cristi şi spaniolii de la care porneşte de fapt afacerea, este Gilda, jucată de Catrinel Marlon care aduce pe ecrane o femme-fatale care nu rămâne însă doar o tipologie, căci Marlon se impune în rolul său. De asemenea, frumuseţea ei este folosită de Porumboiu în cadre mai lungi care contribuie la varietatea de elemente care fac din „La Gomera" un film bun. 
Poate cel mai interesant nivel al filmului rămâne însă contrastul dintre o formă de comunicare atât de veche, precum el silbo, pe La Gomera, şi dispariţia privacy-ului, în Bucureşti, unde tot timpul există un avertisment sau o ezitare, pentru că tot timpul există microfoane sau camere - mai ales în casa lui Cristi. Acest contrast îl regăsim de altfel şi între culorile care domină de la un oraş la altul: Bucureştiul nu este decât întunecat, niciodată însorit, în vreme ce La Gomera apare ca un paradis în care există numai tonuri aurii.
 
„La Gomera" şi-a bucurat publicul aseară, Corneliu Porumboiu mulţumind pentru reacţia primită. „E un film neo-noir. Vaslui-noir", a glumit regizorul după proiecţie. „La Gomera" intră în cinematografele româneşti în această toamnă, pe 13 septembrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările