„Transalpina”, un alt simbol al unităţii româneşti, celebrată şi ea de Centenarul Marii Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astra Film aniversează cei 100 de ani de existenţă a României întregite celebrând un simbol al unităţii cu proiecţii speciale ale documentarului „Transalpina”, povestea uneia dintre cele mai spectaculoase şosele montane din Europa, un simbol al României Mari.

De 1 Decembrie, ziua naţională a României, la Sibiu este programată proiecţia specială, cu intrare liberă, a filmului „Transalpina – Drumul Regilor”, în regia lui Dumitru Budrala. Evenimentul va avea loc la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu, începând cu la ora 18:00.

Ca ilustrare a simbolisticii acestui drum milenar – şi, deopotrivă, ca un omagiu adus generaţiei Marii Uniri – vor fi organizate alte două proiecţii speciale la Săliştea Sibiului (30 noiembrie) şi Novacii Gorjului (2 decembrie), localităţi care marchează punctul în care începe, respectiv, unde se termină Transalpina. Cele două proiecţii vor avea loc tot de la ora 18.00. 

Filmul propune o călătorie pe un drum de o frumuseţe rară, de care şi-au legat numele mai mulţi regi, pierdut şi redescoperit de multe ori de-a lungul vremii. Puţini sunt cei ce ştiu că Transalpina, şoseaua care ajunge la cea mai mare altitudine din România, traversează Munţii Parâng chiar pe firul drumului care, timp de mii de ani, a legat Transilvania de Ţara Românească. Precum Milcovul, Transalpina este un simbol al unităţii. Mai puţin cunoscută decât râul care a fost, timp de secole, graniţa dintre Moldova şi Ţara Românească, Transalpina ascunde însă mult mai multe poveşti şi poartă o istorie cel puţin la fel de bogată.

Acesta este cadoul de Centenar pentru toţi românii oferit de directorul celui mai important festival de film documentar din România, Astra Film Festival, cel care în acest an a marcat cu fast primul său sfert de secol de existenţă. „Transalpina – Drumul Regilor” este un film rezultat din fascinaţia de o viaţă a lui Dumitru Budrala pentru poveştile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munţilor, văile şi peşterile, poveşti care trec dincolo de fapte şi date istorice, evocând însuşi spiritul locului. 

Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, al CNM Astra şi al Centrului Cultural „Ion Besoiu”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite