Spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci“, pe scenă de 124 de ani

Spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci“, pe scenă de 124 de ani

„Spărgătorul de nuci“, în interpretarea corpului de balet al Operei Naţionale          Foto: ONB

Într-o duminică, pe 18 decembrie 1892, a avut loc premiera spectacolului de balet „Spărgătorul de nuci“ la Teatrul „Mariinsky“ din Sankt Petersburg. Muzica a fost compusă de Piotr Ilici Ceaikovski, iar dansatorul şi coregraful Marius Petipa a semnat libretul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Au trecut 124 de ani de când baletul în două acte „Spărgătorul de nuci“, una dintre cele mai cunoscute compoziţii ale lui Ceaikovski, a ajuns la publicul rus. Chiar în anul premierei, Marius Ivanovich Petipa (1818-1910), dansator şi coregraf, a redactat un libret după versiunea semnată de Alexandre Dumas a basmului scris de E. T. A. Hoffmann: „Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor“. 

Spectacolul a devenit popular, însă, abia la sfârşitul anilor 1960, iar, în prezent, companii de balet din întreaga lume îl interpretează cu precădere în perioada Crăciunului. Clara – sau Marie, în alte producţii de teatru –, fiica familiei Stahlbaum, călătoreşte de Crăciun în Împărăţia Dulciurilor alături de Spărgătorul de nuci, o jucărie care se transformă peste noapte într-un prinţ chipeş. Chiar există această lume sau e numai un vis?
 
În 2013, Ioana Nicolescu a povestit într-un articol pentru „Weekend Adevărul“ că „Pe scena Operei Naţionale Române s-au dansat două variante ale «Spărgătorului de nuci», prima fiind coregrafiată în 1961 de Tilde Ursescu, iar cea de-a doua, în 1993, de Alexa Mezincescu“. 
 
Compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski, autorul unor lucrări precum „Lacul lebedelor“ şi „Frumoasa din pădurea adormită“, a murit la 52 de ani, la un an după premiera spectacolului „Spărgătorul de nuci“ la Teatrul „Mariinsky“. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările