Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartea a fost şi rămâne, deocamdată, în topul preferinţelor. Deşi filmul poartă semnătura regizorală a lui Spielberg, îl are în distribuţie pe Tom Cruise, iar scenariul este desprins din paginile operei lui H.G. Wells, iată că romanul iese câştigător. Şi nu doar din lupta cu pelicula lui Spielberg, ci şi cu toate celelalte producţii inspirate din carte şi realizate până acum.

FILM

Luna Verde

Titlu original: Luna Verde; Regie: Alexa Visarion; Distribuţie: Ioana Anastasia Anton, Tudor Istodor, Maia Morgenstern, Cătălina Mustaţă, Mihai Calotă, Alexandru Potocean, Marian Rîlea, Răzvan Vasilescu, Marius Manole

Cea mai nouă producţie românească ce poate fi urmărită în cinematografele din ţară este un film despre generaţia tânără şi despre problemele pe care le întâmpină aceasta. Pentru a le expune, Alexa Visarion dă dovadă de o viziune regizorală deosebită. Faptul că Maia Morgenstern şi Tudor Aaron Istodor (mamă şi fiu) apar împreună în distribuţie constituie un motiv în plus pentru a vizio­na pelicula.

Este o poveste contemporană despre o generaţie formată din tineri debusolaţi, care cred că fericirea se regăseşte printre setările „ascunse" de pe site-urile de socializare. Filmul marchează revenirea în lumina reflectoarelor a regizorului care a realizat „Năpasta" în 1982 şi „Punct şi de la capăt", în 1987. „Luna Verde" „atacă" modalita­tatea prin care tinerii din ziua de astăzi decid să-şi trăiască viaţa.

CARTE

Viaţă şi destin

Autor: Vasili Grossman; Editura: Polirom

"Viaţă şi destin" este „unul dintre cele mai îndrăzneţe acte de condamnare ale sistemului sovietic din câte s-au scris vreodată", potrivit „The Wall Street Journal". Declaraţia este pertinentă întrucât abordarea lui Grossman referitoare la cel de-al Doilea Război Mondial expune o istorie ieşită din comun.

Este o incursiune dezolantă din perioada Războiului, văzută de ambele părţi ale baricadei. Dictatura stalinistă este pusă în antiteză cu lumea lagărelor într-un mod neaşteptat; acest lucru a determinat KGB-ul să confişte manuscrisele, pe motiv că cele aproape o mie de pagini sunt subversive. Însuşi Stalin, pe patul de moarte, l-a numit pe Vasili Grossman „duşman al poporului". După un deceniu de la moartea scriitorului a fost găsit un exemplar, care fusese microfilmat de către agenţii KGB.

CD

Tango 3.0

Artist: Gotan Project; Casa de discuri: © A&A Music/Warner Music Licensee

Începând cu 19 aprilie, fanii muzicii Gotan Project au parte de o surpriză: ultimul album semnat de cei trei membri ai trupei se regăseşte în magazinele de specialitate, sub egida casei de discuri A&A Records. „Tango 3.0", cea mai nouă compilaţie a grupului Gotan Project, apărută la distanţă de doi ani de la precedenta, cuprinde 11 piese înregistrate în colaborare cu nume importante ale momentului, printre acestea numărându-se Dr. John, cât şi autorul argentinian Julio Cortazar.

A doua piesă de pe compilaţie, „Rayuela", citează un fragment din romanul omonim al scriitorului Cortazar. Victor Hugo Morales, celebrul comentator de fotbal, şi-a împrumutat vocea pentru single-ul „La Gloria". Acesta va avea şi o variantă remixată de Ghislain Poirier. Membrii formaţiei Gotan Project, Philippe Cohen Solal, Eduardo Makaroff şi Christoph H. Muller, vor porni în­-
tr-un turneu de promovare a albumului.

DVD

Avatar

Regie: James Cameron; Distribuţie: Sam Worthington, Zoe Saldana, Peter Mensah, Michael Blain-Rozgay, Giovanni Ribisi, Jacob Tomuri, Matt Gerald

"Avatar" continuă să facă istorie în industria filmului. Câştigătoare a Globului de Aur pentru „Cel mai bun film", pelicula lui James Cameron este de departe producţia cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Povestea lui a atras iubitorii de s.f.-uri, dar şi pe cei de filme de acţiune şi, deopotrivă, pe amatorii genului romantic.

Jake, un veteran de război, este trimis împreună cu alţi oameni într-o colonie pe planeta Pandora. Scopul misiunii este de a profita cât de mult posibil de resursele minerale găsite acolo. Jake descoperă că planeta este locuită de civilizaţia Na'vi, care nu pare deloc bucuroasă de oaspeţi. De aceea, veteranul şi echipa sa trebuie să lupte pentru a-şi asigura un loc pe planetă. În­tre timp, se îndrăgosteşte de Neytiri şi se alătură taberei adverse.

SPECTACOL

Operele complete ale lui WLM ŞXPR

Regie: Petre Bokor; Distribuţie: Mircea Diaconu , Emil Hossu, Constantin Cotimanis; Locaţie: Teatrul Nottara - Bucureşti

Spectacolul regizat de Petre Bokor se va juca la 27 aprilie, la Teatrul Nottara din Capitală. „Operele complete ale lui WLM ŞXPR" a luat naştere din ideea genială a trei autori americani, care au dorit să dea publicului mai multe fragmente din creaţia shakespeariană într-un singur spectacol.

Textul a primit o adaptare de succes şi oferă spectatorilor o seară interactivă, pentru că cei prezenţi în sală au ocazia să fie şi actori. 37 de piese fac parte din „Operele complete ale lui WLM ŞXPR", iar distribuţia este forma­tă din trei maeştri ai scenei româneşti: Mircea Diaconu, Emil Hossu şi Constantin Cotimanis. „În Ţara Băşcăliei, noi jucăm regi şi regine. Jucăm cât se poate de serios şi ne dorim să fie de râsul lumii", a mărturisit Mircea Dia­conu.

CONCERT

Tudor Gheorghe

Locaţie: Sala Palatului Bucureşti

Un nou eveniment la care artistul Tudor Gheorghe îşi cheamă fanii. „Chemarea păsării de-acasă" va avea loc la 14 mai şi va fi găzduit de Sala Palatului. În cadrul spectacolului, operele însemnate ale poetului şi prozatorului Mircea Micu vor face deliciul serii. Tudor Gheorghe a ales să cânte poezia lui Micu în „Chemarea păsării de-acasă" pentru că din ea a „desprins" strigătul poporului român.

„Motivele care m-au făcut să m-aplec asupra poeziei lui Mircea Micu sunt multe. Simt poezia lui, mă simt ca el, dezrădăcinat în propria ţară, departe de tradiţiile în care am crescut, departe de lumea satului care a dispărut, asediat de agresivitatea cita­dină, în căutarea amintirilor, în căutarea unui ori­zont liniştitor care nu se întrevede", mărturiseşte Tudor Gheorghe. Reprezentaţia de vineri, 14 mai, este şi debutul unui turneu naţional.

CARTE VS. FILM

CARTE

"Războiul lumilor" („The War of the Worlds") este unul dintre cele mai captivante romane din câte s-au scris până acum despre pământeni şi despre marţieni. A fost publicat pentru prima oară în 1898, iar de atunci cărţile lui Herbert George Wells au început să fie tot mai căutate. După „Războiul lumilor" au urmat „Omul invizibil" şi „Maşina timpului", romane care i-au adus autorului popularitate în toată lumea, fiind apreciate atât de publicul larg, cât şi de critici.

FILM

Regizorul Steven Spielberg l-a distribuit pe Tom Cruise în rolul principal al ecranizării „Războiul lumilor" inspirată din cartea lui H.G.Wells. Subiectul abordat de celebrul scriitor englez despre invadarea Pământului de către forţele extraterestre a constituit pentru Spielberg un motiv potrivit pentru a realiza o capodoperă cinematografică. Totuşi, există câteva discrepanţe care fac ca filmul să nu fie la fel de bun ca romanul. Cu toate acestea, filmul este unul memorabil.

Noi seriale

Lost - Naufragiaţii

Regie: J.J. Abrams; Distribuţie: Naveen Andrews & Matthew Fox & Jorge Garcia & Evangeline Lilly & Ian Somerhalder & Dominic Monaghan & Michelle Rodriguez

În fiecare miercuri este seară specială, pentru că la AXN este transmis, de la ora 21.00, noul sezon al serialului „Lost - Naufragiaţii". În luna aprilie a lui 2010 a început sfârşitul producţiei distinsă în anul 2006 cu Globul de Aur pentru „Cel mai bun serial dramatic".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite