Mesaje performative de Ziua internaţională a dansului

Mesaje performative de Ziua internaţională a dansului

Colectivul 4 Corpuri

Din cauza pandemiei provocate de coronavirus, colectivul 4 Corpuri va sărbători Ziua Dansului printr-un mesaj performativ ce va fi lansat în social media. Coregrafii Cristina Lilienfeld, Andreea Belu, Andreea Novac, Cosmin Manolescu, Smaranda Găbudeanu, Simona Dabija, Alexandra Bălăşoiu şi Denis Bolborea vor lansa în mediul online scurte mesaje de Ziua Dansului pe 29 aprilie, de la ora 10.30.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comunitatea dansului din întreaga lume sărbătoreşte în fiecare an, în 29 aprilie, Ziua Internaţională a Dansului. Iniţiativa a fost fondată în 1982 de Comitetul Dansului din cadrul Institutului Internaţional de Teatru care a ales ca această artă să fie celebrată în ziua de 29 aprilie, ziua de naştere a profesorului de dans Jean-Georges Noverre (1727-1810), creatorul baletului modern. În mod normal în această zi sunt organizate spectacole, prezentări de filme, ateliere şi evenimente coregrafice care celebrează arta dansului.

În mod excepţional, din cauza pandemiei provocate de coronavirus şi a stării de urgenţă care a dus la anularea tuturor proiectelor coregrafice, colectivul 4 Corpuri va sărbători Ziua Dansului printr-un mesaj performativ ce va fi lansat în social media. Coregrafii Cristina Lilienfeld, Andreea Belu, Andreea Novac, Cosmin Manolescu, Smaranda Găbudeanu, Simona Dabija, Alexandra Bălăşoiu şi Denis Bolborea vor lansa în mediul online scurte mesaje de Ziua Dansului pe 29 aprilie începând cu ora 10:30. Mesajele lor adresate comunităţii artistice şi iubitorilor dansului vor fi disponibile în paginele lor personale, dar în pagina Facebook.

Deopotrivă, coregraful Cosmin Manolescu a lansat un apel internaţional „Let’s Dance for Life” către artiştii şi iubitorii dansului de pretutindeni pentru a dansa pe 29 aprilie timp de câteva minute începând cu ora 12 într-o mişcare colectivă pentru a-i susţine pe cei care sunt bolnavi în spitale din cauza coronavirusului şi în sprijinul personalului medical implicat în această luptă pentru viaţă. Toţi cei interesaţi se pot alătura acestui mesaj dansând timp de câteva minute în casă, pe stradă sau la locul de muncă. Ulterior, împreună cu artista vizuală Gemma Riggs din Londra Cosmin Manolescu va realiza  un film documentar pe marginea evenimentului. Cei doritori să participe la acest proiect pot trimite imaginile lor foto sau video.

Colectivul 4 Corpuri este o iniţiaţivă demarată de artiştii Cosmin Manolescu, Andreea Belu, Cristina Lilienfeld, Smaranda Găbudeanu, Virgina Negru, Camelia Neagu, Simona Dabija, Alexandra Bălăşoiu, Denis Bolborea pentru deschiderea unui nou spaţiu de dezvoltare coregrafică la Bucureşti, dar şi pentru realizarea unor noi proiecte colective precum şi creşterea coeziunii sectorului coregrafic din România.

4 Corpuri este un program lansat de Fundaţia Gabriela Tudor în parteneriat cu Asociaţia PETEC, Asociaţia Delazero, colectivul artistic IndieBox şi coregrafa Andreea Belu şi va fi dezvoltat în perioada 20120-2021 în cadrul proiectului “4 Corpuri | Colectiv pentru Dans”, program multianual co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: