Lucrări de Salvador Dalí, la licitaţia de grafică europeană Artmark

Lucrări de Salvador Dalí, la licitaţia de grafică europeană Artmark

„Galatea sferelor“ de Salvador Dalí

Joi, 23 mai, la ora 19:00, la Palatul Cesianu-Racoviţă, va avea loc o licitaţie care va include şi o selecţie de sculpturi ale lui Salvador Dalí. Două dintre lucrări o reprezintă pe Gala, iubita artistului.

Gala, Jacqueline, Jeanne şi Bella au fost muze pentru marii artişti ai modernităţii. Gala, pe numele adevărat Elena Ivanovna Diakonova, născută în Kazan, Rusia, a fost soţia lui Paul Éluard şi eterna iubită a lui Dalí.

Cei doi au format un cuplu excentric, celebru în epocă. Infidelităţile nu i-a ocolit pe nici unul dintre ei, dar numele Gala a rămas tot timpul nu doar pe buzele lui Dalí, ci şi în pânzele pictate de el. Două lucrări în care este reprezentată vor face parte din licitaţia Artmark de pe 23 mai: „Galatea sferelor“ (€ 250 – 350), şi „Gala“ (€ 250 – 350).

Jacqueline Roque, soţia lui Picasso timp de 11 ani, s-a sinucis la 59 de ani. Ultima personalitate feminină din viaţa lui Picasso a fost Jacqueline Roque, cu care s-a şi căsătorit în 1961 şi al cărei chip apare în peste 400 de tablouri. Portetul lui „Jacqueline“ (€ 300 – 500) de Pablo Picasso va intra, de asemenea, în Licitaţia de grafică europeană de la Artmark.

Modelul preferat, dar şi partenera de viaţă a lui Amedeo Modigliani, Jeanne Hébuterne a purtat pentru artist o iubire înflăcărată , care i-a şi adus de altfel un destin tragic, curmat prin sinucidere. „Portretul lui Jeanne Hébuterne“ este estimat în licitaţie la 300 – 500 de euro.

Bella Rosenfeld, prima soţie a lui Chagall. Scriitoare de origine evreiască din Vitebsk. Iubită, soţie, muză, manager şi înger păzitor al pictorului Marc Chagall. De obicei o găsim „zburând“ razant prin operele lui Chagall. De astă dată şi prin licitaţia din 23 mai la un preţ de € 500 - 800 în „The three candles“.        

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările