INTERVIU Dirijorul britanic Alexander Walker: „Mulţi muzicieni independenţi au rămas, în această criză, fără pâine“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexander Walker                                                           FOTOGRAFII: Roza Zah
Alexander Walker                                                           FOTOGRAFII: Roza Zah

Dirijorul Alexander Walker, care a condus oratoriul "Visul lui Gerontius" de Edward Elgar în cadrul stagiunii online a Filarmonicii "George Enescu", vorbeşte despre dificultăţile muzicienilor care fac acum muzică online şi au pierdut legătura directă cu energia publicului, dar şi mijloacele de trai în cazul artiştilor independenţi. În aceste zile, premergătoare Paştelui, muzicianul ne îndeamnă să ne reaşezăm toate valorile spirituale.

Chiar înaintea Paştelui catolic, Filarmonica „George Enescu“ a propus, joi seară, în cadrul stagiunii online, înregistrarea oratoriului  „Visul lui Gerontius“ de Edward Elgar. Orchestra şi Corul Filarmoniciii „George Enescu“ au fost conduse de dirijorul britanic Alexander Walker. Concertul a avut loc pe 18 octombrie 2019 în Sala mare a Ateneului Român.

"Adevărul":  Credeţi că streaming online ajută muzica şi îi sprijină pe muzicieni în aceste zile?

Alexander Walker: Cred că este esential să amintim tuturor că avem nevoie de muzică. În acest moment, întreaga noastră profesie este căzută la pământ şi exact în acest moment avem mai multă nevoie de muzică. Este pentru prima dată în istoria lumii, când muzicienii nu au mai pot să-şi practice meseria într-un mod normal, aşa că pretutindeni găsesc posibilităţi noi şi inovatoare de a păstra muzica vie. Foarte mulţi muzicieni au pierdut posibilitatea de a-şi câştiga traiul în timpul pandemiei. Orchestrele şi agenţiile de impresariat au dat falimentat, iar intrumentiştii au fost concediaţi.  Mulţi instrumentişti independenţi au rămas, dintr-o dată, fără pâine.

Şi totuşi aceiaşi muzicieni găsesc acum moduri de face muzică prin concerte online. Desigur, este imposibil de recrea în mediul online atât amosfera, cât şi trăirea dintr-un concert normal.

Chiar şi cu tehnologia foarte avansată pe care o avem astăzi, există obstacole, în virtual, care stau în calea trăirii experienţelor pe care le aveam în sala de concert.

Cu toate acestea, există chiar şi online anumite interpretări foarte emoţionante, care vorbesc realmente despre criza umanităţii aflată în situaţia actuală. 

Ce schimbări de paradigmă întrevedeţi după această criză cauzată de COVID-19?

Cine poate prezice viitorul? Sunt însă sigur că lumea se va schimba foarte mult şi că vom privi înapoi spre criza Covid-19 ca la un eveniment care a schimbat lumea şi care ne-a schimbat şi pe noi. Acum încerc să-mi folosesc timpul ca să reevaluez ceea ce este important în viaţă şi în muzică. Sper ca acest moment dificil mă va schimba în bine. Ştiu că, orice s-ar întâmpla, vom avea nevoie de muzică interpretată live, pe scenă, mai mult decât niciodată.

Ce înseamnă oratoriul "Visul lui Gerontius" pentru publicul britanic, dar şi pentru dumneavoastră mai ales în preaja sărbătorilor de Paşte?

 În Marea Britanie, în mod tradiţional se ascultă Messiah de Händel înperioada pascală, pe care îl considerăm un oratoriu britanic, din moment ce l-am „adoptat” pe Händel la Londra.  Şi ca în oricare loc din lume, adesea cântăm Patimile lui Bach în Săptămâna Mare. Într-un fel a fost un act de curaj din partea lui Elgar să scrie o lucrare pe versurile poemului Cardinalului Newman – Visului Gerontius  – povestea unui om în momentul morţii până la Judecata în faţa lui Dumnezeu. Marea Britanie era o ţară majoritar protestantă la începutul secolului al XX-lea, iar catolicii erau dispreţuiţi. Cu toatea cestea, lucrarea a fost considerată imediat ca fiind probabil cel mai important oratoriu britanic (deşi Elgar nu era de accord se folosescă termenul de oratoriu pentru Visul lui Gerontius) şi a devenit nelipsită din repertoriul corurilor şi orchestrelor din Marea Britanie, fiind cântată tot timpul anului, dar mai ales de Paşte.

Fără îndoială, oratoriul descrie întreaga noastră călătorie de-a lungul vieţii, relaţia noastră cu moartea, oricare ar fi religia cu care ne identificăm.

Sunt anumite puncte comune cu opera pascală a lui Wagner – Parsifal: Elgar a petrecut mulţi ani pentru a asimila limbajul muzical wagnerian. Personajul lui Gerontius, cu păcatele lui, însă un om evlavios – un om absolut obişnuit - ar putea fi imaginea lui Elgar despre el însuşi. Scriitura cromatică ce descrie Agonia lui Gerontius este foarte asemănătoare cu cea reprezentând agonia lui Amfortas din Parsifal. Similar, scriitura diatonică ce acompaniază Îngerul şi în mod special despărţirea de Înger sunt înfluenţate de Muzica din Vinerea Mare. Muzica Preotului, pe de altă parte, reflectă înfluenţa lui Gurnemanz.

Alexander Walker

Rolul lui Gerontius este interpretat de tânărul tenor britanic Oliver Johnston, care îi are alături pe ceilalţi doi solişti invitaţi: mezzosoprana Aura Twarowska (Îngerul) şi basul Marius Boloş (Preotul/ Îngerul Agoniei). Corul Filarmonicii „George Enescu“ este condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul a fost realizat cu sprijinul Societăţii Elgar din Marea Britanie.  

Imagine indisponibilă

Sir Edward Elgar (1857 – 1934) a compus oratoriul „Visul lui Gerontius“ după un poem al lui John Henry Newman, personalitate a vieţii religioase din Marea Britanie din secolul al XIX-lea, care a fost recent canonizată.  Lucrarea, pentru solişti, trei coruri, orgă şi orchestră, este despre agonie şi eliberare, despre efemeritatea lumii materiale şi frumuseţea celei spirituale, despre aspiraţie şi dreapta judecată. Oratoriul relatează călătoria sufletului unui om de pe patul de moarte până la judecata sa în faţa lui Dumnezeu şi stabilirea în Purgatoriu. Oratoriul a avut premiera pe 3 octombrie 1900 în cadrul Festivalului Muzical Trienal de la Birmingham, fiind rodul a opt ani de creaţie, perioadă în care compozitorul a scris şase lucrări vocal-simfonice, printre care „The Black Knight“, „King Olaf“, „Caractacus“ şi „Sea Pictures“.

Stagiune online Filarmonica „George Enescu“

Concert vocal-simfonic

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor
Alexander Walker
Solişti
Oliver Johnston - Gerontius
Aura Twarowska - Îngerul
Marius Boloş - Preotul

Program:

Edward Elgar
„Visul lui Gerontius“

Dirijorul corului
Iosif Ion Prunner

Concert realizat cu sprijinul Societăţii Elgar, Marea Britanie, care va rămâne 48 de ore pe canelele online ale Filarmonicii "George Enescu". (Siteul Filarmonicii „George Enescu“Pagina YouTube a Filarmoncii „George Enescu“Pagina de Facebook a Filarmonicii „George Enescu“)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite