Festivalul "Viori de Colecţie", la cea de-a treia ediţie, la Sala Radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În festivalul de la Sala Radio sunt invitaţi, alături de Liviu Prunaru(vioară Stradivarius) şi Gabriel Croitoru (vioară Guarnieri), George Cosmin Bănică - concertmaistrul Orchestrei Tonhalle din Zürich, cu vioara Testore, şi Bogdan Zvorişteanu - concertmaistrul orchestrei Suisse Romande din Geneva, cu vioara Gagliano.

Evenimentul cultural, aflat la a doua ediţie, va consta în trei recitaluri şi două concerte, în care vedete vor fi viorile de colecţie care reprezintă un punct de atracţie important pentru spectatorii români în ultimii ani.

Stradivarius, care a fost ani de zile în folosinţa lui Ion Voicu şi pe care cântă astăzi Alexandru Tomescu, a dat numele unui turneu naţional ce ajunge în 2013 la a şasea ediţie. Stradivarius-ul la care interpretează violonistul român Liviu Prunaru, pusă la dispoziţia sa de Concertgebouw Amsterdam şi vioara Guarneri del Gesu care i-a aparţinut lui George Enescu şi pe care cântă acum Gabriel Croitoru au inspirat alt turneu naţional "Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri", care ajunge, în 2013, la a treia ediţie.

Mai mulţi violonişti născuţi în România se bucură de onoarea de a cânta pe astfel de instrumente de colecţie, în festivalul de la Sala Radio fiind invitaţi, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, şi George Cosmin Bănică - concertmaistrul Orchestrei Tonhalle din Zürich, cu vioara Testore, şi Bogdan Zvorişteanu - concertmaistrul orchestrei Suisse Romande din Geneva, cu vioara Gagliano.

Astfel, luni, 8 aprilie, de la ora 19.00, va avea loc prima întâlnire a melomanilor cu violonistul Bogdan Zvorişteanuşi vioara sa Gagliano (1761), care a aparţinut şi colecţiei compozitorului Fritz Kreisler. Concertmaistru al prestigiosei orchestre Suisse Romande (Elveţia), Bogdan Zvorişteanua ocupat anterior aceeaşi poziţie la Orchestra Filarmonică din Santiago de Compostela (Spania) şi la cea de cameră din Pforzheim (Germania), susţinând recitaluri şi concerte în Europa, Argentina, Canada, China, Coreea de Sud, Japonia. Alături de artistul român va putea fi ascultat şi chitaristul italian Alessio Nebiolo, programul serii reunind lucrări semnate de Bach, Paganini, Bartók, Sarasate şi Piazzolla.

A doua zi, marţi, de la ora 19.00, publicul se va reîntâlni cu violonistul Gabriel Croitoru şi vioara Guarneri del Gesù (1731) - supranumită "Catedrala" şi extrem de preţuită de George Enescu, unul dintre cei care s-au bucurat de frumosul instrument. Alături de o altă legendă a scenei muzicale româneşti - pianistul Valentin Gheorghiu - Gabriel Croitoru va interpreta trei sonate ale lui Beethoven: "Sonata nr. 1 în re major pentru pian şi vioară", "Sonata nr. 5 în fa major pentru pian şi vioară - Sonata Primăverii" şi "Sonata nr. 9 pentru pian şi vioară - Sonata Kreutzer".

Vioara Stradivarius va răsuna miercuri, 10 aprilie, în mâinile violonistului Liviu Prunaru, concermaistru al prestigioasei orchestre Concertgebouw din Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante ansambluri din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ş.a. Liviu Prunaru şi Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Jozsef Horvath, propun un program ce înseamnă: "Warlock - Suita Capriol pentru orchestră de coarde", "Haydn - Concertul nr.1 în do major pentru vioară şi orchestră" şi "Simfonia nr. 104 în re major - London"; "Mendelssohn - Uvertura Frumoasa Melusina".

Joi, 11 aprilie, George Cosmin Bănică, în prezent concertmaistru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, va aduce în faţa publicului o altă vioară-bijuterie: Testore, realizată în anul 1710 de lutierul italian. În recitalul oferit alături de pianistul Răzvan Dragnea, publicul se va putea întâlni cu partituri create de Enescu - "Sonata în fa minor pentru pian şi vioară", Stravinski - "Divertimento", Ceaikovski - "Melodie", Dvořák - "The song my mother taught me (Cântecul învăţat de la mama mea)" şi Saint-Saëns - "Introducere şi Rondo Capriccioso în la minor".

Vineri, 12 aprilie, sărbătoarea muzicală se va încheia cu Gabriel Croitoru şi vioara sa Guarneri del Gesù care va reveni alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului ei principal - Tiberiu Soare. Repertoriul serii va oferi publicului şansa de a audia două capodopere ale genului simfonic: Ceaikovski - "Concertul în re major pentru vioară şi orchestră" şi Prokofiev - "Simfonia nr. 5 în si bemol major".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite