„De ce eu?“ al lui Tudor Giurgiu a primit premiul criticii la Sofia International Film Festival

„De ce eu?“ al lui Tudor Giurgiu a primit premiul criticii la Sofia International Film Festival

Emilian Oprea este actorul care "a dat viaţă" personajului Cristian Panait

Lungmetrajul "De ce eu?", regizat de Tudor Giurgiu şi prezentat în cadrul secţiunii Panorama Special la Berlinale, a obţinut "Premiul Criticii pentru cel mai bun film din Balkan Competition" la Sofia International Film Festival.

Ştiri pe aceeaşi temă

Filmul, care urmează să aibă premiera în Bulgaria pe 17 aprilie, a fost foarte bine primit de presa din ţara vecină. De altfel, regizorul Tudor Giurgiu a ţinut să împărăşească primele sale impresii chiar după proiecţia de la Sofia, pe pagina sa de Facebook:

Aseară, la Sofia, dupa proiecţia De ce eu?, o doamnă a venit şi mi-a spus: "Ştii, noi bulgarii eram tare aroganţi şi ne uitam de sus la voi când România şi Bulgaria au intrat în UE. Eraţi ruda săracă, în urmă faţă de noi la multe capitole, simţeam că v-am tras după noi la aderare şi n-aţi prea meritat. Acum, suntem invidioşi şi vă privim cu mare admiraţie pentru progresele făcute, mai ales în justiţie”.

In Bulgaria ”situatia e jalnica - DNA-ul lor e praf, sa vezi politicieni arestati pentru coruptie e scenariu SF si tot asa", a mai precizat regizorul român în mesajul postat pe Internet. El mai declară că a văzut şi emisiunea Panorama ”de la postul public BNT, un fel de "România, te iubesc", foarte urmărită, care a dedicat un segment întreg luptei anticorupţie din România, inclusiv cu imagini din film şi de la premieră”.

Thriller-ul politic a atras atenţia presei internaţionale la Festivalul de la Berlin, unde a rulat cu casa închisă. Scenariul scris de Loredana Novak şi Tudor Giurgiu este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, şi a presiunilor exercitate asupra sa.

Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

Actorii Emilian Oprea şi Andreea Vasile au fost invitaţi în studioul Adevărul LIVE
 
Protagonistul este Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuţia este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: